2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Japán mártírokat avatott boldoggá a katolikus egyház

2008. november 24. 15:25 MTI

Boldoggá avatott a katolikus egyház Nagaszakiban 188 japán mártírt, akik a 17. század elején vesztették életüket a keresztények üldöztetése során.

A szigetország délnyugati részén megtartott ceremónia volt az első alkalom, hogy a római katolikus egyház boldoggá avatást végzett Japánban. XVI. Benedek pápa különleges megbízottjaként José Saraiva Martins bíboros áldotta meg az 1603 és 1639 között, a Tokugava-sógunok uralma idején keresztény hitük miatt keresztre feszített, lefejezett vagy elevenen megégetett mártírokat. A boldoggá avatott áldozatok közül mindössze öten voltak papok, 183-an - köztük nők, gyerekek és idősek - hétköznapi keresztény hívőkként haltak mártírhalált hitükért.

A boldoggá avatást még II. János Pál pápa kezdeményezte 1981-ben Japánban tett látogatásán, amikor kijelentette: Japánnak számos mártírja van, akiket ideje lenne hivatalosan elismerni. A kelet-ázsiai szigetország katolikus közössége azóta készült az eseményre, amelynek megtartásáról XVI. Benedek tavaly júniusban határozott.

A katolikus egyház szentjeinek sorában jelenleg 42 japán szent van. A hétfői ceremónia előtt a boldoggá avatottak közül 205-en kötődtek valamilyen formában a szigetországhoz. A boldoggá avatás a szentté válás előfeltétele.

A katolicizmus a 16. század közepén honosodott meg Japánban, először Kjúsú szigetén spanyol és jezsuita hittérítők munkája eredményeként. A Tokugava-sógunátus megalapítója, Tokugava Iejaszu betiltotta a vallást 1614-ben, s több tízezer japán katolikus lett üldöztetés, bebörtönzés, kínzás és száműzetés áldozata. A katolikusok 250 éven keresztül titokban gyakorolták vallásukat, egészen a 19. század második feléig. Jelenleg a japán lakosság másfél százaléka, kevesebb mint kétmillió ember keresztény hitű, köztük közel félmillióan katolikusok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár