2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Holokauszttagadó történészt hívtak a brit BB-házba

2008. november 3. 18:33 MTI

Meghívást kapott a Celebrity Big Brother következő nagy-britanniai sorozatába a holokauszttagadó nézeteiről hírhedt brit történész, David Irving, de az érlelődő botrány hatására végül nem válogatták be a szereplők közé.

Irvinget, aki többször megfordult Magyarországon is, hazájában a holokauszttagadó irodalom első számú képviselőjének tartják. Visszatérő állítása szerint Adolf Hitler nem tervelte ki a zsidók tömeges kiirtását, és az auschwitzi haláltábor nem más, mint "a turisták számára 1948 után épített Disneyland". A brit történészt egy évekkel korábbi, holokauszttagadó ausztriai előadása miatt egy osztrák bíróság nemrég háromévi börtönre ítélte, majd feltételesen szabadlábra helyezték és kiutasították Ausztriából.

A 70 éves Irving saját honlapján számolt be arról, hogy a brit BB-sorozatot készítő produkciós társaság, az Endemol "szigorúan titkos, előzetes meghívást" küldött neki a január 2-án, "sztárok" részvételével induló új epizód válogatására. A történész a múlt hónapban részt is vett egy másfélórás interjún, de végül közölték vele, hogy nem került fel a lehetséges szereplők listájára. Az Endemol közleménye szerint Irving nem volt "a komolyan fontolóra vett" jelöltek között.

A brit BB-sorozat eddig sem volt mentes a rasszista színezetű botrányoktól. A legnagyobb vihart kavaró ügy középpontjában Shilpa Shetty, az indiai filmművészet legfénylőbb csillaga állt, akire a tavaly januári, hetedik BB-ház többi lakója rendszeresen rosszízű megjegyzéseket tett származása, bőrszíne, neve, angol kiejtése miatt. Egy ízben a lakótársak vonakodtak megenni a színésznő által készített indiai sültcsirkét is, azzal az indokkal, hogy azt a kezével érintette.

Az esetből példátlan botrány kerekedett. A brit kormányfő, sőt az indiai kormány is nyilvánosan elítélő nyilatkozatokat tett, és hivatalos médiafelügyeleti vizsgálat is indult, amely a műsort sugárzó Channel 4 tévétársaságot súlyosan elmarasztaló határozattal zárult. A következő, nyolcadik Big Brother egyik szereplőjét tavaly nyáron soron kívül kidobták, miután "niggernek" nevezte egyik lakótársnőjét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár