2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megmentenék a régi temetőket

2008. október 12. 17:44

Az English Heritage örökségvédelmi szervezet legújabb kampányában a régi temetők megmentésére szólít fel: szerintük ugyanis a természet erőivel együtt pusztító vandalizmus a múlt egy fontos részletét tüntetheti el.

A szakértők bíznak a kezdeményezés sikerében: szerintük ugyanis a pár éve újra népszerűvé vált családkutatás kapcsán talán könnyebben felhívhatják a figyelmet a temetői örökség védelmére, és annak megújítására is. Egy múlt héten kezdődött tanácskozáson erről, és a temetők karbantartásának mikéntjéről is tanácskoztak Nagy-Britanniában.

A hazai helyzet sem nevezhető rózsásnak: bár történelmi értékű temetőink nagy része viszonylag jó állapotban van, egyes helyeken politikai viták, míg máshol vandálok teszik tönkre az elhunytakra való emlékezés helyszíneit.

A sok áttemetés, megszűntetés, a fővárosi temetők egyedülállóan mostoha sorsa miatt a fővárosi temetők története, a bennük rejlő értékek szinte ismeretlenek. A Múlt-kor budapesti temetőket bemutató sorozatában egy magánszorgalomból végzett kutatás adatai alapján állítottunk emléket a sírkertek megkövült nyugalmának. Rövid történeti vázlatok alapján, neves halottak jelentős síremlékei közül válogatva mutattuk be a budapesti temetők még meglévő, s megőrzendő értékeit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár