2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták Britannia római kori tengerpartját

2008. október 6. 08:01 The Guardian

Egy kenti ásatáson meglepő leletet találtak az angol régészek: ott ugyanis az ókori Britannia egyik legjelentősebb római kori kikötőjének évszázadok óta elfeledett maradványai kerültek elő.

A Ramsgate kikötő felé tartó vasútvonal mentén, Richborough-nál a régészek egy kicsiny középkori kikötőt találtak, amelyeket egy ókori római erődítmény maradványaira emeltek. Ebben még nem lenne semmi különös, hiszen bár a tengerparttól 3 kilométerre vagyunk, a térség évszázadokig híres volt a mára feltöltődött Wantsum csatornáról, amely a Temze felé kalauzolta a hajósokat.

Richborough korábban feltárt római erődje ma farmok és fémlerakatok között fekszik, nagyjából 3 kilométerre a tengerparttól. A tenger felé vezető csatorna közismert volt a történelemben, és még ma is több száz hajóroncs lehet a víz mélyén az iszapba süllyedve.

A most felfedezett épület azonban eredetileg minden bizonnyal a római kori tengerparton, a 43-as római hódítás egyik legjelentősebb helyszínén állhatott. Az akkor még Rutupiae néven ismert település békés kikötőváros volt a 3. századig, amikor megerősítették az Északi-tenger szász fosztogatói ellen. A védelmi rendszereket a 4. században újjáépíttették, és a szász partszakaszon ez lett a legjelentősebb erődváros. Egyben ez lett a kivonulás utolsó központja is: az 5. században innen indultak haza az utolsó britanniai légiók, és itt épült meg később az első keresztény templom is a szigetországban.

A ma is használt vasútvonal alatt elterülő dokk meglepetést jelentett a kutatók számára, hiszen ezáltal első alkalommal sikerült azonosítani, hogy hol is lehetett Britannia római kori partvonala. A terület története azonban titkokkal teli: az amfiteátrum és az egykori város maradványai még ma is a szántóföldek alatt fekszik, és feltárásra vár.

Az English Heritage régésze, Tony Wilmott szerint a feltárás nagyon sok kérdést vet fel, hiszen a mai napig nem lehet pontosan megállapítani, hogy a középkorban mikor kezdték el újra használni az épületeket, és tudatosan építették-e a csatornát a római kikötő felé, hogy azt aztán újra eredeti funkciójának megfelelően használhassák.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár