2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Népszerű a tengerfenékről kihalászott pezsgő

2008. szeptember 3. 16:04

A moszkvai Ritz Carlton szálló itallapján különleges ajánlat jelent meg a minap: több mint 100 éves pezsgőt kínál az előkelő szálló az unalmas hétköznapok megszépítésére. Az 1907-es évjáratú ital még érdekesebb attól, hogy az eltelt időből 82 évet víz alatt, a tengerfenéken töltött, s hogy eredetileg az orosz cári családnak szánták.

Az európai uralkodóházaknak is szállító, 1785-ben a franciaországi Champagne megyében alapított Heidsieck pincészet az orosz cári család megrendelésére 1916-ban egy svéd hajón nagyobb mennyiségű, már akkor is jó ideje érlelt pezsgőt indított útnak Finnországba, hogy onnan vonaton szállítsák tovább Szentpétervárra.

1916. november 3-án azonban az első világháború forgatagában egy német tengeralattjáró elsüllyesztette az értékes rakományt szállító Jonkoping hajót. A roncsra 1997-ben találtak rá a Finn-öbölben, s kiderült, hogy a pezsgősüvegek jó része sértetlen. Mintegy 2000 palackot 1998-ban felszínre hoztak, és különlegességként a világ minden táján elárverezték.

Ezek közül került most tíz üveg pezsgő a moszkvai Ritz Carltonba. Ott bárki kipróbálhatja, aki nem sajnál kiadni érte nettó 700 ezer rubelt (4,9 millió forintot). A Ritz Carlton Moszkva és alighanem a világ egyik legdrágább szállodája, legdrágább szobája több mint 16 ezer euróba kerül egy éjszakára. Minderről a Kommerszant című üzleti lap számolt be hétvégi mellékletében, amely rendszeresen közöl ismertetést és kritikát a legújabb vagy legfelkapottabb moszkvai éttermekről.

A lapnak egyébként havi melléklete is van, amely `Hogyan költsük el` címmel jelenik meg, s értelemszerűen szédítő árú holmikat ajánl az ilyeneket vásárolni tudók figyelmébe a félmillió forintnak megfelelő árú retikülöktől a negyedmilliós apró ezüst gyermekékszerekig.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár