2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Blogként éled újjá Orwell naplója

2008. augusztus 5. 13:05

Egy, a hét végén induló blogban életre kel George Orwell naplója: az író mindennapjait 70 évvel lejegyzésük után napi frissítésben olvashatjuk majd.

Az augusztus 9-én induló, ám már most is elérhető blogban 2012-ig olvashatunk naponta friss bejegyzéseket a 70 évvel ezelőtti eseményekről - jelentette be a politikai írásokat kitüntető, Orwell Díjat odaítélő brit szervezet. A spanyol polgárháború végétől a második világháború kitöréséig ívelő, illetve az első háborús éveket bemutató bejegyzések akkortól kezdődnek, amikor a küzdelmek alatt Eric Arthur Blair Marokkóba utazott.

Az angol író, kritikus, újságíró Bengáliában Eric Blair néven látta meg a napvilágot 1903-ban, de Angliában nevelkedett. 1922 és 1927 között az Indiai Birodalmi Rendőrség tagjaként szolgált Burmában. Európába visszatérve másfél évet töltött Párizsban, később csavargó hobóként ismerkedett meg hazájával, Angliával. Közben készült írói hivatására: újságíró lett és 1936-ban Spanyolországba utazott, ahol a köztársaságiak oldalán harcolt egy szélsőbaloldali csoport tagjaként.

A II. világháború idején a Home Guard tagja volt, a BBC-nek is dolgozott, majd 1943-ban a Tribune és a New Statesman munkatársa lett. Súlyosbodó tüdőbaja miatt Spanyolországból hazatérve Hertfordshire-ben élt, innen küldte a kortársi angol életforma társadalmi, politikai és kulturális problémáival foglalkozó cikkeit, tanulmányait a londoni Timesnak és Observernek. Élete végén Jura szigetre vonult vissza, ahonnan 1949-ben már súlyos betegen érkezett meg Londonba. 1950-ben hunyt el.

Hasonló kezdeményezésekről már mi is beszámoltunk, hiszen divat lett a régi naplókat, leveleket blogként felvinni az internetre: a korábbi tudományos partizánakciókat mostanra egyéni kezdeményezések tucatjai váltották fel. Igazán érdekessé "csupán" az varázsolja a most induló naplót, hogy a bejegyzéseket az olvasók kommentelhetik is, azaz véleménnyel láthatják el. Arról azonban nincs hír, hogy melyik Nagy Testvér és milyen módon cenzúrázza majd ezeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár