2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ahol sosem áll meg az idő

2009. április 5. 14:43 MTI

Toronyóra szerkezetek, különféle fali- és asztaliórák, zsebórák, évtizedekkel ezelőtt divatos karórák, több mint kétszázötven időmérő látható abban az óramúzeumban, ami Kovács Jenő órásmester gyűjteményének ad otthont Székesfehérváron.

A három helyiséget elfoglaló gyűjteményt a belvárosban, a zenélő órajáték épületében helyezte el a tulajdonos, aki gimnazista kora óta gyűjti, javítja a különböző korok óráit. A hatalmas, mechanikus toronyóra szerkezetek egy részét például akkor sikerült megvásárolnia, amikor megbízták az idejétmúlt, nehezen kezelhető toronyórák korszerű, kvarcvezérlésűre való lecserélésével.

Gyűjteményének számos remekére pincékben, padlásokon, kacatok között bukkant rá. Rendbe hozta, megjavította őket, s most valamennyi pontosan jelzi az időt. A gyűjtemény 200 esztendő jellegzetes óráiból ad ízelítőt, az úgynevezett parasztóráktól szalonóráktól, a zenélő és faliórákig. Láthatóak az elmúlt korok jellegzetes zsebórái, s a szocializmus idejének szovjet gyártmányú karórái, valamint az órásmesterség is egykori és mai szerszámai.

A nyilvánosságnak a napokban először bemutatott gyűjtemény egyelőre csak előzetes bejelentés alapján látogatható. Előzetesen a [email protected] címen jelentkezhetnek be az érdeklődők. Kovács Jenő nevéhez egyébként több városi óraszerkezet elkészítése, illetve javítása fűződik Székesfehérváron. Az ő munkája az egykori koronázóváros egyik nevezetessége, az időt virágokból kirakott számlapon mutató virágóra, a hangulatos belvárosi órajáték, valamint ő hozta rendbe, s cserélte korszerűre a templomok toronyóráinak szerkezetét.

További képek a múzeumról

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár