2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leszavazták a firenzei villamostervet

2008. február 21. 09:00

Múlt vasárnap a helyi népszavazáson a többség a firenzei belvároson átvezető villamos ellen szavazott, de várhatóan mégis megépítik mind a három tervezett vonalat.

A véleménynyilvánító referendumon a választásra jogosult 315 ezer fő 39,36 százaléka vett részt és 51,87 százalékos eredménnyel győztek a nemek. Az építkezés ellenzői ünneplik a sikert, városházi döntéshozók viszont hangoztatják, hogy az eredménytől függetlenül a projekt halad tovább előre.

tervek alapján 2010-re 500 millió euróból (131 milliárd forint) három villamosvonal épül a történelmi városrészben. Az egyiket például a világhírű katedrális és Michelangelo Dávid-szobra előtt vezetnék el. A hálózat bővítésével a remények szerint csökken a belvárosi zsúfoltság és jobb lesz a levegő.

A sínek helye már megvan

Az ellenzők - köztük neves firenzeiek, például Franco Zeffirelli filmrendező és Leonardo Ferragamo divattervező - azzal érvelnek, hogy a szerelvények keltette rezgés veszélyeztetné a történelmi épületeket, alig mérséklődne a légszennyezettség és nem enyhülne a forgalom, a modern villamos pedig nem illik a reneszánsz városmaghoz.

Az önkormányzat és a terv pártolói szerint viszont a városképet nem csúfítja a villamos, hiszen például a dóm előtti téren 300 méteren felső vezeték helyett beépített akkumulátor látja majd el árammal a kocsikat, így póznákat és vezetékeket sem kellene telepíteni a középkori emlékművek közvetlen közelében.

Egyébként a városháza tervei szerint a Dávid-szobrot egy városszéli koncertterembe helyeznék át. Az indoklás szerint a városközpontban, alig egy négyzetkilométeren évente 11 millió turista tapossa egymás sarkát, a külső kerületeket pedig nem keresik fel, a költöztetéssel viszont jelentősen javulna a helyzet és több figyelmet kapna a modern Firenze.

A történelmi városrész különben akkor sem maradna Dávid nélkül, ha megvalósul az ugyancsak heves ellenkezéssel fogadott terv, Michelangelo Buonarotti 1504-ben elkészült alkotásának egy másolata ugyanis éppen a városháza, a Palazzo Vecchio előtt áll.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár