2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megzsarolták az antik görög műkincsek egykori főbiztosát

2008. január 7. 11:00

A görög kulturális minisztérium egykor mindenható főtitkára a főszereplője az athéni kormányt az óév utolsó napjaiban kellemetlen helyzetbe hozó zsarolási ügynek.

A botrány december 20-án robbant ki, amikor az 54 éves Hrisztosz Zahopulosz öngyilkosságot kísérelt meg: kiugrott negyedik emeleti lakása erkélyéről és súlyos sérüléseket szenvedett. Azóta is kórházban ápolják. Kétségbeesett tettét megelőző napon általános meglepetésre lemondott tisztségéről, amelyet régi barátja, Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök 2004-es hatalomra jutása óta töltött be.

A görög média akkor arról írt, hogy egyik volt munkatársnője, a 35 éves Eva Ceku megpróbált értékesíteni egy Zahopuloszra nézve kompromittáló dokumentumokat, köztük egy erotikus jeleneteket tartalmazó DVD-t. A hölgy ezután feladta magát a rendőrségnek, s bár tagadta, hogy neki magának köze lenne az ügyhöz, előzetes letartóztatásba helyezték és december 24-én zsarolás és öngyilkosságra való felbujtás címén vádat emeltek ellene.

A görög kormány egyelőre hallgatásba burkolózik és magánéleti dráma elmélete mögé próbál elrejtőzni, miután éppen csak magához tért a munkaügyi miniszter lemondásából, akinek egy illegális építési ügy, valamint bevándorlók feketén való alkalmazása miatt kellett távoznia posztjáról. A történet azonban politikai fordulatot vett: egyrészt megindultak a találgatások arról, hogy mennyire döntött szabályosan Zahopulosz európai uniós pénzalapokkal kapcsolatban, és miként "szabadított fel" olyan területeket, amelyek védett régészeti övezetekben feküdtek.

De a kormányfőt is hírbe hozták sajtóirodájának vezetője kapcsán: Jannisz Adrianosz kénytelen volt beismerni, hogy egy újságíró neki adta át az inkriminált "rózsaszín" DVD-t, amelyen Zahopulosz és Ceku látható félre nem érthető helyzetben. Adrianosz azonban nem árulta el forrását, csupán a felvételt adta át az igazságügyi szerveknek a minisztériumi főtisztviselő öngyilkossági kísérletének másnapján.

Az athéni ügyészség azonnal vizsgálatot rendelt el a tárcánál 2004-ig visszamenőleg, majd a múlt héten a szaloniki ügyészség tette ugyanezt egy, a város bejáratánál emelt épülettel kapcsolatban, amelynek telke korábban védett terület volt. Zahopulosz korábban már azzal kivívta a görög és a nemzetközi kulturális élet haragját, hogy tavaly ősszel arra hivatkozva rendelte el Athén központjában egy szecessziós épület lerombolását, hogy az zavarja az új Akropolisz-múzeum kilátását. A bontást azóta felfüggesztették.

Karamanlisz mindazonáltal újévi üzenetében megerősítette korábbi eltökéltségét a korrupció elleni harcban, amely annak idején legfőbb választási aduja is volt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár