2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vizsgálatnak vetik alá Wladyslaw Sikorski földi maradványait

2008. november 27. 08:02 MTI

Katonai tiszteletadás mellett újratemették szerdán Krakkóban Wladyslaw Sikorski egykori lengyel kormányfőt, egy nappal azután, hogy exhumálták földi maradványait, amelyeket alapos vizsgálatnak vetnek alá, hogy tisztázzák a politikus halálának körülményeit.

Végső nyughelyéről, a krakkói Wawel-székesegyház kriptájából emelték ki a londoni lengyel emigránskormány néhai vezetőjének földi maradványait. Egész éjszaka vizsgálták, mielőtt szerda délután visszahelyezték volna a sírba. Ewa Koj, az exhumálást elrendelő lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) ügyésze elismerte, elképzelhető, hogy a vizsgálatok után sem tudják majd teljes bizonyossággal megmondani, hogy a politikus - amint azt többen feltételezik - valóban gyilkosság áldozata lett-e.

Az ügyész kijelentette: a korabeli vizsgálatok - amelyeket angol katonaorvosok végeztek el - nem voltak kielégítőek. Hozzáfűzte, hogy néhány hét múlva, a vizsgálatok elvégzése után többet lehet majd tudni. Többek között DNS-vizsgálatnak, toxikológiai vizsgálatnak vetik alá a csont- és szövetmintákat.

A hivatalos verzió szerint Sikorski repülőgép-szerencsétlenségben vesztette életét 1943. július 4-én. Gépe a Földközi-tengerbe csapódott nem sokkal azután, hogy felszállt a britekhez tartozó Gibraltárból. Egyes lengyel kutatók azonban azt gyanítják, hogy Sikorski merénylet áldozata lett. Dariusz Baliszewski történész-publicista szerint a lengyel politikust megölték Gibraltár brit kormányzójának palotájában, mert útjában állt a Németországgal szembeni egységes fellépést célzó brit-szovjet közeledésnek. Sikorski három hónappal halála előtt a Nemzetközi Vöröskereszthez fordult, kérve a szervezetet, hogy vizsgálja ki a katyni mészárlást, több ezer, szovjet fogságba került lengyel katonatiszt legyilkolását.

Mások azt gyanítják, hogy Joszif Sztálin szovjet diktátor ölette meg. Meg akart szabadulni tőle, nehogy az antikommunista hazafi keresztülhúzza azt a tervét, hogy a háború után kommunista kormány alakuljon Lengyelországban. A többszörös koponyatörést - amely a halotti bizonyítványban szerepel a halál okaként - kizárják - mondta el az IPN ügyésze. Ezzel szemben többszörös lábtörést állapítottak meg Sikorski földi maradványainak megvizsgálásakor - fűzte hozzá. Szavai szerint ugyanakkor nem találtak arra utaló jelet, hogy a politikust lelőtték volna.

Sikorskit már másodszor exhumálták: először egy nagy-britanniai lengyel katonasírba temették, ahonnan maradványait 1993-ban, a szocialista rendszer összeomlása után átszállították szülőhazájába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár