2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tovább vitáznak Kolumbusz származásáról

2007. november 20. 17:00

A portugál zabigyerek lehet a befutó

Kolumbusz sírja a
sevillai katedrálisban

Kolumbusz katalán származásának bizonyítása felboríthatja a felfedező nemzetiségéről, társadalmi helyzetéről, vallásáról és motivációiról eddig vallott nézeteket. Sokan azonban időpocsékolásnak tartják a kutatást, mert - legalábbis úgy vélik - biztosan tudják, ki volt Kolumbusz igazi apja.

Nemrég felkérték Lorente professzort, hogy végezzen apasági tesztet a Mallorcán eltemetett Vianai Károly herceg maradványaiból, akinek 500 évvel ezelőtt egy Colom nevű asszonytól fia született. A herceg DNS-mintái mellett a portugál királyi ház két élő tagja is adott mintát Dr. Lorentének: Braganza herceg és Ribeira Grande gróf, akik azt állítják, hogy Kolumbusz egy portugál herceg házasságon kívüli kapcsolatából származott. "Felejtsék el az olaszokat, felejtsék el a spanyolokat" - mondta Jose Ribeira gróf, aki tavaly részt vett egy Kolumbusz-szobor felavatásán a portugáliai Cuba városában, amelyet a helyiek Kolumbusz születési helyének tartanak.

A Kolumbusz csontjaiból vett DNS-minták tehát annyira értékesek, hogy az időközben nemzeti elfogultsággal és az adatok eltitkolásával is megvádolt Dr. Lorente szerint nem szabad kétséges kísérletekre pazarolni. A bizonyítást még bonyolultabbá teszi, hogy a katalán Colomok és a genovai Colombosok mintái olyan szoros egyezőséget mutatnak, hogy csak az Y kromoszóma segítségével nagyon nehéz megkülönböztetni őket. Az utóbbi időben rengeteg találgatás szárnyra kapott, miszerint Lombardia, Ibiza és Észak-Afrika lehet Kolombusz szülőhelye. "Nagyon sajnálom, hogy a történészek mind a DNS-vizsgálattal akarják bizonyítani feltevéseiket. De a genetikusnak időre van szüksége" - nyilatkozta Dr. Lorente.

Meglehet, hogy a Kolumbusz csak egy felvett név volt, és az egész eredetvita hiábavaló. Valójában egy titokban maradt házasságtörés is megszakíthatta az Y-kromoszóma és a családi név összefüggését. A DNS-vizsgálat eredménye után pedig újabb megválaszolatlan kérdések kerülnek majd előtérbe: mi van akkor, ha a Colomok Genovába költöztek, vagy a Colombosok Barcelonába? Egy cseppnyi önirónia nélkül tehát nem is boldogulnának az eredetkutatók: "A vizsgálat talán Katalóniára irányítja a figyelmet, de lehet, hogy teljesen kizárja a területet. Lehet, hogy Kolumbusz DNS-e teljesen különbözik a többi mintától, és kiderül, hogy a Marsról származik. Akkor aztán abbahagyom a kutatást" - mondta Albardaner.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár