2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szász újratemetés

2002. augusztus 8. 00:42

670 szász csontváz újratemetésén fáradozik Chris Boulton, a Cambridge-i Szent András templom tiszteletese

670 szász csontváz újratemetésén fáradozik Chris Boulton, a Cambridge-i Szent András templom tiszteletese. Reményei szerint a gyülekezet csontvázanként átlagosan 10 fontért fogadhatja be a szászokat, hogy végre keresztény végtisztesség szerint legyenek eltemetve.

Az ősi temetkezőhely a mostani templom közelében 1300 éves is lehet. A csontok kelet-nyugati irányú elhelyezkedése, valamint hogy értéktárgyak nélkül temették őket, azt sugallja, hogy keresztényekről van szó. A csontvázak újratemetéséhez több mint ötezer font szükséges a Szent András templom elkülönített környezetében, ahol az elképzelések szerint egy 8. századból származó keresztet állítanak majd az új nyugvóhelyre.

Az Angliát elárasztó germán népek az 5. századtól kezdve foglalták el és telepedtek le Anglia területén. Csoportjaik, a szász, angol és jütt népcsoportok történetét Bede Venerabilis dolgozta fel elsőként. Álláspontja szerint a szászok - akik valószínűleg keveredtek az angolokkal - észak-német területekről érkeztek, és Bede szerint eredetileg Essex, Sussex és Wessex környékén telepedtek meg. Bede 731-ben fejezte be az angol nép egyháztörténetéről szóló művét, melyben az angolok megkeresztelkedésének történetét dolgozta fel négy kötetben.

Bede Venerabilis
(Monkton, 672/673 -Jarrow, Northumberland, 735. május 26.)
Bede (Beda) Venerabilis [lat. 'tiszteletreméltó'] angol bencés szerzetes, a korai középkor legjelentősebb tudósa. Szinte egész felnőtt életét mint Jarrow kolostori iskolájának vezetője töltötte. Grammatikai, verstani és naptárszámítási-csillagászati kézikönyveit, valamint a Plinius hatását tükröző De natura rerum (A dolgok természetéről) című kozmológiai traktátusát századokon át használták a középkor iskoláiban. A Szentíráson és az egyházatyákon kívül alaposan ismerte a klasszikus szerzőket. Jelentősége, hogy műveiben összegyűjtötte és továbbörökítette a korábbi századok iskolai ismeretanyagát. Angol egyháztörténete (Historia ecclesiastica gentis Anglorum, 731) az ír-angol kolostori kultúra csúcspontja.


  • forrás : HistoryToday
  • Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    2024. nyár: Hírhedt emberrablások
    Olvasta már a Múlt-kor
    történelmi magazin
    legújabb számát?

    kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

    Nyomtatott előfizetés vásárlása
    bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
    Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
    12 450 ft 9 990 Ft
    Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
    Az első 500 előfizetőnek.
    20 000 ft 14 990 Ft
    Legfrissebb
    Legolvasottabb

    Játsszon!

    Miről híresült el I. Miklós pápa?

    Történelmi adattárak

    Mi történt a szülinapomon?

    Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

    Bezár