7 végzetes pillanat

Végvári vigasságok Egerben

2002. július 22. 15:34

Az 1552. évi török elleni csatát felidéző ostromjátékkal vette kezdetét szombaton az egri várban a Végvári vigasságok elnevezésű történelmi fesztivál július 28-ig tartó rendezvénysorozata.

A vár sikeres védelmét Gárdonyi Géza Egri csillagok című műve alapján bemutató látványos ostromjátékot követően, a vár udvarán, felvonultak azok a hagyományőrző csapatok, amelyek a fesztivál keretében zajló vitézi torna során mérik össze tudásukat.

Az idén nyolc csapat, a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagok, Debrecenből az Ezüst Sólyom Hagyományőrző Egyesület és a Debreceni Aranykeresztes Lovagok, az Egervári Vitézlő Oskola, a gyömrői Szent László Lovagrend és Haditorna Társaság, a szentesi Zenthus János Középkori Haditorna Egyesület, az ebesi Zsongvölgyi Hagyományőrző Haditorna Egylet és az aszódi Bornemissza János Hagyományőrző Egyesület méri össze tudását.

A csapatok, amelyek a XIII. és a XVII. század közötti időszak katonai hagyományainak megfelelő viseletekben vonultak fel, az idei haditorna-játékokon hat versenyszámban, ágyúgolyó-gurításban, dárdavetésben, íjászatban, vitézi küzdelemben, a kétkezes lovagi kard kitartásában és buzogányvívásban adnak számot "vitézségükről".

A győzteseket éremmel, illetve borral és könyvekkel jutalmazzák.

A vitézi torna ünnepélyes megnyitóján Kedves Gyula, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgató-helyettese azt hangsúlyozta, hogy a vitézi torna ugyan játék, ám nagyon komoly játék, mert hozzájárul múltunk feldolgozásához, katonai hagyományaink méltó megőrzéséhez.

A kilenc napig tartó fesztiválon a haditorna-játékokon túl sor kerül régi zenei együttesek koncertjére, bábelőadásokra, erőművészek bemutatójára, énekmondók műsorára, vásári komédiára.

A látogatók zászlóforgatók bemutatójában, hastánc-együttesek műsorában gyönyörködhetnek, sor kerül keleti viseletek és fegyverek bemutatójára, gólyalábasok felvonulására és július 26.-án pénteken a Dervis imára szólítja a híveket az Egri Minaret tetejéből.

Mindezt végigkíséri a kézművesek kirakodóvására és az ínyenceket a vigasságok ideje alatt hagyományos török ételekkel várják az Egri Várban.

MTI

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!