2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közép-Amerikai béke az USA nélkül

2007. augusztus 8. 15:00

Kényszeredetten üdvözölték

Ebben a patthelyzetben kezdett körvonalazódni az Arias-terv, amelyet hosszas előkészületek és többszöri tárgyalás után 1987. augusztus 7-én fogadtak el. Arias legfőbb célja volt országának gazdasági stabilitást biztosítani, ehhez viszont a térség békéjére volt szükség. A politikus diplomáciai törekvéseivel emellett országának semlegességét is vissza akarta nyerni, ebben pedig partnerre talált a krízistől távol maradó Cerezo guatemalai elnökben.

Újra hatalomban: Arias 2007-ben

Az Arias-terv az előző elképzelésektől eltérően nem pusztán Nicaragua problémájával foglalkozott, hanem az egész térséget figyelembe vette. Egységes javaslatokat fogalmazott meg: fegyverszünetet javasolt Nicaragua, El Salvador és Guatemala számára is, megbékélési bizottságok felállítására, illetve a kormány és a (nem fegyveres) ellenzék közötti párbeszédre szólított fel. A terv pontjai között szerepelt a szabadságjogok visszaállítása, a más országokban működő gerillamozgalmak fegyveres támogatásának megszüntetése. Mivel a terv egyik állam kormányát sem nyilvánította illegitimnek, végül az összes érintett ország elfogadta a békejavaslatot.

A terv elfogadását - kissé kényszeredetten - az a Reagan elnök is üdvözölte, aki igen nehéz helyzetbe került, miután kiderült, hogy az iráni fegyvereladásokból befolyó összegek a kontrákhoz vándoroltak. Az USA feloldotta a Nicaraguával szembeni gazdasági embargót, a kivérzett országban, csakúgy mint a szomszédos államokban pedig, ha lassan is, de megindulhatott a rendezés, a demokrácia váltógazdálkodása.

Nicaraguában 1990-ben a sandinisták elveszítették a választásokat. Daniel Ortegát Violeta Chamorro váltotta az elnöki székben, aki 1997-ig volt államfő, őt a következő választáson a liberális Arnoldo Aleman, majd az utóbbit az ugyancsak liberális Enrique Bolanos követte, ám 2006-ban Ortega a sandinista párt élén demokratikus választásokon győzedelmeskedett és 2007. január 10-étől ismét ő az ország elnöke.

Oscar Arias, bár 1989-ben Nobel-békedíjat vehetett át, 1990-ben elbukta a választást Costa Ricában, azonban nemrég ő is visszatért a hatalomba, 2006-ban újra elnökké választották.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Pietsch Judit, Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár