2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Konferenciával emlékeznek Szent Erzsébet 800 évére

2007. május 21. 18:00

Hódolat Szent Erzsébet előtt

Szent Erzsébet születésének 800. évfordulója alkalmából Seregély István nyugalmazott egri érsek áldotta meg azt a házat, amelyben az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság is helyet kapott, valamint megnyitotta a Hódolat Szent Erzsébet előtt című képző- és iparművészeti kiállítást is.

A ház a Szent Erzsébet kulturális útvonal kezdőállomása, itt kapott helyet a római katolikus egyházközösség gyűjteménye, - miseruhák, kelyhek - illetve az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság is - mondta Seregély István. A korábbi iskolaépület átalakítását és felújítását 2002-ben kezdték el, a rekonstrukció eddig mintegy 50 millió forintba került, de az épület még nem készült el teljesen.

A pályázati forrásból és egyházi pénzből átadott Szent Erzsébet ház alsó szintjét vehették egyelőre birtokba, az emeleti, illetve a hátsó rész, és a kert még felújításra vár, valamint különböző berendezési tárgyakat is szeretnének még beszerezni.

Szent Erzsébetet (1207-1231) két ország, három város vallja magáénak. A magyarországi Sárospatak, ahol született, valamint a német Wartburg és Marburg városa. IV. Béla király testvérét, a szentté avatott Erzsébetet nagy tisztelet övezi a katolikus egyház híveinek körében, a krónikák szerint egész életében a szegényekről gondoskodott, sírja mellett számos csodás esemény történt. Sárospatak méltón készül a szent születésének 800. évfordulójára, kétezer autó befogadására alkalmas ideiglenes parkolót alakítottak ki az autóval érkező vendégek fogadására, tájékoztató füzeteket készítettek, és több mint tízezer turistát várnak a május végén tartandó jubileumi Szent Erzsébet ünnepségre.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár