2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hamarosan kihajózik Noé bárkájának hasonmása

2007. május 2. 08:00

Noé bárkájának kicsinyített, de hajózásra alkalmas mását készítette el egy holland vállalkozó, amely a múlt héttől már megtekinthető a nagyközönség számára is.

A mintegy 70 méter hosszú, 9,5 méter széles, 12,5 méter magas hajó egyelőre készítésének helyén, az Amszterdam közelében fekvő Schagenben látható, de nyár végétől útnak indul a holland vizeken, és más kikötőkben is látogatókat vár. A bárkát jóformán egyedül építette Johan Huibers, aki régóta foglalkozott már ezzel a gondolattal. Bár a jármű méretei kisebbek a Bibliában szereplőnél, az építő minden másban igyekezett megmaradni az eredetinél - ennek érdekében a Szentírás több változatát is elolvasta.

A vallásos vállalkozó fejében egy nyilatkozata szerint akkor fogant meg a bárka építésének gondolata, amikor egyszer arról álmodott, hogy hazáját özönvíz sújtja. Ezzel együtt ő is hangoztatja, hogy a víz elleni küzdelemben óriási hagyományokkal rendelkező Hollandiában ilyentől ma már nem kell tartani. Huibers jövendő hajóútjának egyik célja, hogy a Bibliában szereplő olvasmányokat ismertessen meg az érdeklődőkkel, másfelől alapítványának adományokat igyekszik gyűjteni. Az út során élő állatokat is felvesz a fedélzetre, de a hajón már így is mintegy 1600 kitömött állat található.

A bárkán kiállítás, filmvetítés és témába vágó számítógépes játékok várják az érdeklődőket, mindenekelőtt a gyerekeket. A bárka nyitását egy sajátos holland ünnephez, a királynő napjához igazították. Ezt április 30-án, a közel 60 éve trónra lépett Julianna királynő (uralkodott 1948-1980) születésnapján tartják - bár az országot már több mint negyedszázada nem ő vezeti (Julianna három éve el is hunyt), hanem Beatrix királynő, aki január 31-én született.

A jeles nap alkalmából minden évben más városok kapnak kiemelt szerepet: idén Amszterdam és Hága mellett Utrecht és Eindhoven készíthette elő a fő rendezvényeket.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár