2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítások az első magyar miniszterelnök emlékére

2007. április 13. 14:45

A Budapesti Történeti Múzeum gróf Batthyány Lajos, az első magyar miniszterelnök életét és korát szeretné jobban megismertetni a közönséggel.

A miniszterelnök

A Budapesti Történeti Múzeum - a Batthyány Emlékév alkalmából rendezett időszaki kiállításával - gróf Batthyány Lajos, az első magyar miniszterelnök életét és korát szeretné jobban megismertetni a közönséggel, mintegy kétszáz tárgy, festmény, grafika, dokumentum segítségével.

Batthyány Lajos portréi közül a nagyközönség először láthatja Medvey Ágoston (1814-1870) lembergi születésű, Pesten, majd Oroszországban dolgozó művész elefántcsont miniatűrjét, Joseph Martignoni (1803-1873) tájkép és miniatűr arcképfestő, Batthyány-t házikabátban, sakkozás közben ábrázoló vízfestményét.

A kiállításon látható Alexy Károly (1823-1880), a bécsi akadémián tanult szobrász által 1855-ben, Londonban készített ezüstözött mellszobor és - a kiegyezés előtt egy évvel öntött - egészalakos bronz alkotás is. Igazi különlegesség a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből származó Batthyány mellszobor, amely Barabás Miklós egyetlen ismert szobra, és a Nemzeti Múzeumtól származó Battyhány sakk-készlet.

A kiállított különlegességek közé tartoznak a 19. század legismertebb és legkiválóbb portré és életképfestőjének, Barabás Miklósnak (1810-1898) az akvarelljei, melyeket a reformkori Pest követválasztásáról készített. A tárgyi emlékek közül először lesz látható a miniszterelnök börtönbeli lámpája és priccsének véres darabja, amelyet a politikus kortársai ereklyeként őriztek meg az utókornak.

A kiállítás megtekinthető: Budavári Palota E épület
Látogatható: 2007. április 11. - október 30.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár