2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Interneten a francia UFO-archívum

2007. március 27. 17:00

Franciaország a világon elsőként internetes hozzáférést biztosít az azonosítatlan repülő tárgyakról archívumaiban található anyaghoz.

Ezt Párizsban jelentette be Jacques Patenet, a témával a francia űrkutatási tanulmányi központ, a CNES keretében foglalkozó GEIPAN csoport illetékese. A cél többek között az, hogy eloszlassák azokat az - egyesek által hangoztatott - vádakat, amelyek szerint a hatóságok eltitkolnak valamit a témában. `Igaz, hogy az Egyesült Államokban bárki kérhet információt esetenként, mi azonban, ettől eltérően, hozzáférhetővé tettük az egész rendelkezésre álló anyagot` - fűzte hozzá Patenet.

A www.cnes-geipan.fr/geipan honlapon egyelőre 400 dossziét lehet elérni, ezek az 50-es évek óta Franciaországban észlelt "ufók", azonosítatlan repülő tárgyak mintegy 25 százalékára vonatkoznak. Az év végéig az egész archívum felkerül az internetre, időközben fotókkal is gazdagodik.

Franciaországban az első megfigyelés 1937-ben volt, az ötvenes évek óta pedig jelentősen nőtt az észlelni vélt UFO-k száma. 1977-ben a CNES létrehozott egy kutatócsoportot, amely számos bírálatot kapott, amikor vezetője, Jean-Jacques Velasco nyilvánosan elismerte, hogy hisz a földön kívüliek létezésében. A feljegyzett jelenségek 13,5 százalékára a kutatások ellenére sem sikerült magyarázatot találni, vagyis valóban "azonosítatlannak" minősülnek.

A már elérhetővé tett dokumentumok főleg rendőrségi jegyzőkönyvek, amelyekből eltávolították a személyekre utaló adatokat. "Az ufológusok - a repülő csészealjak kutatói - nem találhatnak szenzációt vagy ismeretlen eseteket a most elérhetővé tett anyagban" - hűtötte le az érdeklődők lelkesedését a hír bejelentésével egy időben Jacques Patenet.

Nagy-Britanniában a védelmi minisztérium májusban tett közzé egy éveken át titokban tartott UFO-jelentést. Ebben az állt, hogy 30 év alatt a számos UFO közül, amelyet a brit légtérben megfigyeltek egyik sem bizonyult valódi repülő csészealjnak. A jelentés szerint gyakran csak színes fényekről és formákról volt csak szó.

(MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár