2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felavatták a budapesti Mansfeld Péter-emlékművet

2007. március 23. 16:00

Emlékművet állíttatott Mansfeld Péternek halála 48. évfordulójára a Budavári Önkormányzat; Melocco Miklós szobrászművész mészkő domborművét szerdán avatták fel.

Nagy Gábor Tamás, az I. kerület fideszes polgármestere a XX. századi magyar történelem legfiatalabb hősének nevezte Mansfeld Pétert, az 1956-os forradalom mártírját. Szavai szerint Mansfeld Péter "az egész nemzet bátorságának és kitartásának a jelképe, jelképe mindannak, amiért küzdött, s a kornak, amelyben élt. Sorsában milliók vágyai, törekvései és kudarcai sűrűsödnek össze."

Mint mondta, nem véletlen, hogy még halálában is félt tőle a magát mindenhatónak tudó hatalom. "A diktatórikus hatalom ugyanis mindig fél a szimbólumoktól, mert tudja, hogy nincs hatalma felettük. Ezért kellett Mansfeld Péternek meghalni" - hangsúlyozta Nagy Gábor Tamás.

M. Kiss Sándor történész avatóbeszédében a "forradalom kisdobosának" nevezte Mansfeld Pétert. "A kommunista uralom a válságot brutalitással, tankokkal, tömeges akasztással és börtönnel tudta kezelni. S ebben a börtönben bőven elfért egy tizenéves kölyök is, sőt alkalmasint a bitó is kijárt neki" - jegyezte meg a történész.

Melocco Miklós szerint Mansfeld Péter "mintha arra lett volna teremtve, hogy rövid fénylő pályát fusson be, amelynek csakis erőszakos halál lehet a vége", ezért a domborműre a hullócsillag felirat került. A szerdán felavatott domborművön a művész a fogva tartóitól megszökött és magát a mélybe vető alakot örökíti meg. Mansfeld Péter ugyanis egy helyszínelés alkalmával a négy méteres mélységbe ugorva kísérelt meg szökést.

Mansfeld Péter 1956 októberében, 15 évesen csatlakozott a Széna téri felkelőkhöz. A forradalom leverését követően először életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, majd az ítéletet halálbüntetésre változtatták és 1959. március 21-én kivégezték. Mansfeld Péter rehabilitálása 1990-ben történt meg.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár