2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mozivásznon a Falklandot megtámadó Vaslady

2007. március 22. 10:15

A királynő után az elmúlt évszázad másik legbefolyásosabb brit asszonyát, Margaret Thatcher volt konzervatív miniszterelnököt is életrajzi ihletésű filmdráma fogja megörökíteni.

A londoni Pathé Productions produkciós cég megbízásából készülő alkotás, amelynek elkészítésébe a BBC is beszáll, a tervek szerint a falklandi háborúra készülő Thatchert fogja ábrázolni, annak a 17 feszült napnak a feldolgozásával, amely alatt a brit expedíciós flotta az argentinok által lerohant dél-atlanti-óceáni szigetcsoporthoz ért. A `Vaslady` vezette Nagy-Britannia éppen negyed százada vívta vissza a partjaitól 14 ezer kilométerre fekvő déli birtokait, súlyos véráldozat árán: a harcokban több mint kétszáz brit és csaknem hétszáz argentin katona esett el.

A II. világháború óta aratott legnagyobb brit háborús győzelem azonban az igen fájdalmas gazdasági reformok és az azokat kísérő recesszió miatt rendkívül népszerűtlen kormányfő politikai szerencséjét is megfordította: a Konzervatív Párt a következő évben kényelmes többséggel megnyerte a már elveszettnek látszó választásokat, és Thatcher még hét évig a Downing Street 10. lakója maradt.

A Thatcher-film tehát szintén az újkori brit történelem egyik tényleges, drámai pillanatában örökíti meg az események egyik főszereplőjének cselekedeteit, ugyanúgy, ahogy az Oscarral jutalmazott idei nagy siker, A királynő. Ez az alkotás a brit uralkodó, II. Erzsébet rendkívüli vívódását mutatja be a Diana hercegnő halálát követő egy hétben, viaskodását a hagyománnyal és a példátlan helyzetben vele szemben támasztott magatartási elvárásokkal.

A ma már 82 éves, megrendült egészségi állapotú és a közszerepléstől jórészt visszavonult Thatcher megszemélyesítője még nem ismert, és nem jelölték ki az új film rendezőjét sem. A producer Damian Jones, akinek nevéhez egyebek mellett a The History Boys is kötődik. Jones a szerdai The Timesnak azt mondta: legszívesebben Meryl Streepet látná a Thatcher-film főszerepében; a fiatal Margaret Thatchert a még nem végleges elképzelések szerint az I. Erzsébetet már két alkalommal is eljátszó Cate Blanchett alakíthatná.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Kertész Róbert, London)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár