2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kisebbségi magyar értelmiségi sors a Sarlótól a Korunkig

2006. október 2. 11:00

Közös nemzetiséggel az irredentizmus ellen

Balogh Edgár határozottan szembeszállt az irredenta vagy öncélú kisebbségi irodalommal, a kisebbségi helyzetből a kelet-európai népek egymásra utaltságának s összeolvadásának gondolatában látta meg az egyetlen reális kiutat. A magyar kisebbségi irodalom missziójának a néptestvériség és a szocialista fejlődés iránti elkötelezettséget tartotta.

A Népfront-gondolat hirdetőjeként és következetes megvalósítójaként a két háború között aktív szerepet vállalt a felvidéki, majd erdélyi szellemi vitákban.

Röpiratokban bírálta a hitleri rendszert kialakulásának pillanatától; 1934-ben szerkesztésében jelent meg a Dimitrov-perről szóló Barna könyv, amely az antifasiszta népfront első megnyilvánulása volt a magyar irodalom részéről.

A Magyarországon "Benes-ügynökként" megrágalmazott Balogh Edgár 1935-ben Kolozsvárott telepszik le. A Korunk kritikusaként induló erdélyi írók, például Nagy István és Asztalos István elismertetéséért harcolt.

Történelmi publicisztikájában a hétköznapok apró kérdéseit, megfigyeléseket, életmozzanatokat állít azonnal történelmi összefüggésbe: egy mindennapi fénykép alapján egy egész földrész, Kelet-Európa közös sorsát mutatja be. A kelet-európai népek testvériségébe vetett hite szerint  a "Mócok és Góbék" elkülönülésének és acsargásának semmi értelme, közös a múltjuk, ezer szállal kapcsolódik egybe a jelenük és méginkább közös lesz a jövőjük.

1938-ban figyelmezteti a magyar értelmiséget: semmi várnivalója nincs, annál több félnivalója a német közreműködéssel szerzett "országgyarapodástól".

Az 1943-as szárszói konferencia programjában legfőképpen a nemzetiségi együttműködés programpontját hiányolja.

1945-ben Kelet-Európa másának, inspiráló modelljének nevezi Erdélyt, amely "egységbe szólítja" egész Kelet-Európát a szocialista eszmék jegyében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár