2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Restaurálják a Napraforgó-villát

2006. május 26. 14:30

Hetvenegy éve áll egy napraforgó ház az olaszországi Marcellisében, Verona közelében, de jó ideje nem forog se a Napra, se a Holdra. Megálmodójának halála után tönkrement, de most lánya egy alapítványon keresztül restauráltatni akarja az Art Deco remekét.

Kacsaláb nélkül

A Napraforgó-villát 1929 és 1935 között építette Angelo Invernizzi mérnök. Az épület, mint neve is utal rá, forgott, követte a Nap útját, ám nem kacsalábon. Ahol az L-alakú ház két szárnya egybeért, egy 42,35 méteres fémtengely állt, amelyet dízelmotor forgatott. Ehhez a tengelyhez kapcsolódott egy síneken mozgó futómű, amelynek segítségével a ház 9 óra 20 perc alatt 360 fokos fordulatot tett. Az egész szerkezetet egy kapcsoló karral lehetett elindítani, és megállítani.

Invernizzi a házhoz nagy teraszokat tervezett, így a gyakorlatban alkalmazta a hélioterápiát, amelyet abban az időben fő gyógymódnak tekintettek a tüdőbaj, az angolkór, a depresszió ellen. A házat kívülről alumíniumlemezek borították és belső berendezése is olyan volt, mintha az 1933-as milánói triennálé kiállítási tárgyai kerültek volna oda. Csőbútorok, parkett, mozaik, Otis-felvonó, az Osram által megtervezett világítás volt benne.

A forgatószerkezet az évek során teljesen tönkrement, és euró-milliók kellenének helyreállításához. A mérnök lánya most egy alapítványon keresztül kér segítséget. Svájciak már jelentkeztek - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár