2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Középkori őseink nem voltak alacsonyak

2005. szeptember 28. 11:00

Az elmúlt öt évezred során nem változott számottevően a férfiak és a nők átlagmagassága, vagyis középkori elődeink hozzánk hasonló magasságúak voltak.

A híres fekete herceg, V. Henrik
bár alacsony volt, nem ő volt az etalon
"Nagyon kevés valóságalappal bír az a visszatérő mítosz, hogy az emberek régen alacsonyabbak voltak" - írta az English Heritage vezető kutatója, Sebastian Payne a British Archaeology legújabb számában. "Persze voltak apróbb változások, az átlagos magasság az elmúlt ötven évben 2 centivel nőtt" - mondta, majd hozzátette, hogy a magasságnövekedés a jobb egészségi állapotnak és a megfelelő táplálkozásnak köszönhető.

A mítosz az örökségvédelmi szakember szerint többek közt a középkori ajtók kis méretéből, illetve a múzeumokban található kis ruhákból és páncélokból táplálkozik. A középkorban a férfiak átlagmagassága 170 cm, míg a nőké 160 cm volt, és ennek megfelelő méretű ajtók készültek. A kivételes azonban érdekesebb a tipikusnál: az emberek a múzeumi tárlókban jobban odafigyelnek a normáltól eltérő méretű ruhákra.

Tény ugyanakkor, hogy a 18-19. századi katonai összeírásokban szereplő újoncok magassága jóval a mai átlag alatt volt. A kutató magyarázata szerint ugyanis az újoncok zöme szegényebb családokból származott és a rosszabb életkörülmények miatt volt kisebb a testalkatuk.

A kutatócsoport a Múlt-koron is bemutatott yorkshire-i Wharram Percyben zajló ásatásokon a templomkerti temető több száz csontvázát elemezte. Ennek alapján kimutatták, hogy a "tíz éves gyerekek nagyjából 16 centivel alacsonyabbak voltak a maiaknál - míg felnőttként végül beérték a mai emberek magasságát."

Charlotte Roberts és Margaret Cox tanulmánya az ország egész területéről származó adatok alapján azzal a konklúzióval zárul, hogy a brit szigetek felnőtt lakosságának magassága a neolitikum óta nem változott jelentősen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár