2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Churchill úgy vélte, lehetséges a földönkívüli élet

2017. február 16. 13:35 MTI

Winston Chuchill már nyolcvan évvel ezelőtt úgy vélte, hogy létezik földön kívüli élet a Naprendszeren kívüli csillagok körül keringő bolygókon. Az erről szóló esszé a maga idejében nem jelent meg, az írást tavaly fedezték fel a Missouri állambeli Fulton Nemzeti Churchill Múzeumában.

Az egykori brit miniszterelnök erről egy 11 oldalas cikket írt a második világháború előestéjén, amit az 1950-es években ismét elővett és frissített is. A földönkívüli élettel kapcsolatos esszéje évtizedekkel előzte meg a Naprendszeren kívüli első bolygók felfedezését. Churchill Are We Alone in the Universe? (Egyedül vagyunk az univerzumban?) című dolgozatából kiderül, hogy az államférfi biztos volt abban: lehetséges a földönkívüli élet a Naprendszeren kívüli csillagok közül keringő bolygókon.

Az esszé a maga idejében nem jelent meg, az írást tavaly fedezték fel a Missouri állambeli Fulton Nemzeti Churchill Múzeumában, és átadták Mario Livio asztrofizikusnak, hogy szakértőként elemezze. Az elkészült tanulmány a Nature szerdán megjelent számában olvasható. Churchill már nyolcvan évvel ezelőtt megfogalmazta, hogy "nebulák százezreinek mindegyikében sokmilliárdnyi nap található, és óriási az esélye, hogy hatalmas számban vannak közöttük olyan bolygókkal rendelkezők, amelyek körülményei nem tennék lehetetlenné az életet".

Írásában hangsúlyozta, hogy az élethez vízre van szükség és az élet számára alkalmas bolygó hőmérséklete "a néhány fokos fagy és a víz forráspontja között kell legyen". Churchill valószínűleg népszerű tudományos írásként egy újságnak szánta az esszét. A híres polihisztor számos hasonló tudományos cikket írt újságoknak és magazinoknak, 1931-ben például a fúziós energiáról értekezett.

Livio elemzésében méltatta Churchill világos gondolkodását és dicsérte, amiért a kormányzati politika eszközeként támogatta a tudományt. Ő volt az első kormányfő, aki tudományos tanácsadót alkalmazott. "Mikor napjaink számos politikusa kerüli a tudományt, szerintem megindító felidézni egy vezetőt, aki ennyire elkötelezett volt iránta" - fogalmazott Livio.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár