2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Boszorkányjeleket fedeztek fel egy középkori angol templom romjain

2020. október 27. 16:51 Múlt-kor

A kocsikerékre hajazó, kör alakú véset célja a szakemberek szerint az volt, hogy távol tartsák a templomtól a rossz szellemeket. A különleges leletekre Stoke Mandeville évszázados templomromjai között bukkantak nemrégiben, amikor a szigetország egészét átívelő, gyorsforgalmú vasútvonal építését megelőző feltáráson dolgoztak.

A vasútvonal tervezett vonala az Oxfordtól mintegy 40 kilométerre keletre található, dél-angliai Stoke Mandeville falu mellett visz el, egészen pontosan azon a helyen, ahol a középkorban egy templom állt.

A közel egy évezrede épült, már csupán romjaiban megmaradt templom kőfalmaradványain most különleges véseteket találtak a szakemberek.

A boszorkányjelnek is nevezett, kör alakú faragványokat – amelyek egy kerékre, valamint a küllőire emlékeztetnek – azzal a céllal faraghatták, hogy elűzzék a gonosz szellemeket, mégpedig úgy, hogy egy végtelen útvesztőben ejtik csapdába.

Az építkezési projektért felelős, HS2 nevű vállalkozás vezető régésze, Michael Court szerint a merőben szokatlan vésetek „lenyűgöző betekintést nyújtanak a múltba”, mégpedig egy olyan helyszínen, amely rég elfelejtődött a történelem viharai közepette.

A Szűz Mária tiszteletére felszentelt templomot 1070 körül építették a Stoke Mandeville környéki területek földesurának magántemplomaként. Az épületet az 1340-es években kibővítették, hogy a falubeliek is használhassák. A sokáig omladozó templomot az 1860-as években bontották le, miután egy újat húztak fel, amely közelebb állt a településhez.

Mindezek ellenére a helyszín első komolyabb feltárása során, a vasútvonal építése előtti megelőző régészeti munkálatok keretében az egykor a középkori épülethez tartozó, igen jó állapotban fennmaradt falmaradványokra találtak. Az eltelt évtizedek, évszázadok során föld alá kerülő falak majdnem másfél méter magasan állnak a mai napig, a padló pedig szinte értintetlen.

A démoncsapdának is nevezhető boszorkányjeleket két különálló kőbe vésve találták meg, az egyik az egykori földszint magasságában, a másik pedig valamivel feljebbi szinten rejtőzött. Az előbbi elhelyezkedése alapján a szakemberek kizárták, hogy egyfajta napóra alapjaként használhatták a küllős kocsira hajazó faragványt, amely feltehetőleg a templom déli bejáratánál kapott helyet.

A hasonló, szemmel verés ellen is „hatásos” boszorkányjeleket már több helyen is találtak az Egyesült Királyságban, legutóbb tavaly az utolsó jégkorszak óta lakott Creswell Crags mészkőhasadékában. E faragványokat általában az ajtók, ablakok, esetleg tűzhelyek közelében helyezték el egykoron, céljuk pedig az volt, hogy távol tartsák az ártó szellemeket. Az még a jövő zenéje, hogy a jelek megóvják-e a templomromokat a modern idők vasparipájától.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár