2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

A világ legrégebbi, több mint 800 éves festett üvegablakai lehetnek a canterburyi katedrálisban

2021. július 30. 10:50 MTI

A világ legrégebbi festett üvegablakai közé tartozhat az angliai canterburyi katedrális néhány ablaka; szakemberek szerint a 12. század közepéről származhatnak.

Canterbury
A katedrális 12. századi kórushelye

Ezek az ablakok a Jézus családfájának alakjait ábrázoló sorozatba tartoznak. A székesegyház egyik bejárata felett húzódó üvegablakokról évszázadokon át úgy gondolták, hogy a késő 12. században és a korai 13. században készültek – írja a BBC hírportálja.

Madeline Caviness művészettörténész azonban az 1980-as években felvetette, hogy egy részük korábbról származhat, mert stílusában különbözik a többitől. Ezt az elméletet most megerősítették a University College London (UCL) kutatói, akik egy általuk kifejlesztett műszerrel oldották meg a rejtélyt.

A terepen használható és az üveget nem károsító berendezés segítségével a szakemberek meg tudják mondani az ablak kémiai összetételét és korát.

A tanulmány szerint a sorozat tíz évvel azelőtt készült, hogy 1170-ben a helyszínen meggyilkolták Canterburyi Szent Tamás (Thomas Becket) érseket.

Az új eredmények alapján a kutatók úgy gondolják, hogy a szóban forgó ablakok a korábbi épület kórusában voltak és túlélték a székesegyház egy részét elpusztító 1174-es tűzvészt. A szakemberek szerint az épen maradt paneleket elraktározták és később felhasználták őket az új épülethez.

A szakemberek szerint három másik olyan festett üvegablak is van a katedrálisban, amely stílusa alapján korábbról származik, mint eddig gondolták.

A katedrális üvegablakainak megóvásáért felelős Léonie Seliger történelmileg „óriási jelentőségűnek” nevezte a felfedezést. A szakember elmondta, egészen mostanáig úgy vélték, hogy néhány kőfaragványt leszámítva szinte semmi sem maradt, ami az eredeti épület művészeti örökségét őrizné.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A katedrális kívülről

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár