A régi Magyarország ízei kerülnek asztalra a hétvégén Nyíregyházán
2017. szeptember 7. 12:27 MTI
Tájjellegű és nemzetiségi ételeket, így például borscsot, „zúzós” lét, kovászos kenyeret és káposztás lapcsánkát készítenek el a meghívott főzőcsapatok A régi Magyarország ízei elnevezésű gasztronómiai fesztiválon vasárnap a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban.
Korábban
A rendezvényen elsősorban azok az egyszerű ételek lesznek az asztalokon, amelyet a középkortól kezdve egyszerű alapanyagokból, ötletesen készítettek el az őseink - mondta Szabó Sarolta, az intézmény igazgatója az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón.
A huszonnégy főzőcsapat között érkeznek a határon túlról is: az ungvári skanzen munkatársai segítségével a közönség megízlelheti többek közt a borscsot, azaz az orosz céklalevest és a hagyományos ukrán varenikit, ami lényegében töltött főtt tésztát jelent. A tésztát búza-, rozs- vagy hajdinalisztból, vagy azok keverékéből savóval és tojással készítették, a töltelék pedig - egyházi naptártól függően - túróból, dinsztelt káposztából, főtt burgonyából, mákból, főtt aszalt gyümölcsből, babból vagy sárgaborsóból állt.
A fesztiválon a magyarországi szabadtéri néprajzi múzeumok révén szinte valamennyi tájegység gasztronómiája bemutatkozik, valamint a megyében élő lengyel, német, roma kisebbségek, valamint a tirpákok ételei egyaránt kóstolhatóak lesznek. Az anarcsi portán készül majd a kovászos kenyér, de megízlelhető lesz a Nyíri-Mezőség egyik kedvelt eledele, a „tartalmas” húsleves, azaz a zúzós lé, de asztalra kerül a Tiszavasvári elődtelepülésén, Bűdszentmihályon igen kedvelt, sajátos alakú, sűrű tésztából készült, kakaóban megforgatott édesség, a gólyás farsangi fánk is - sorolta Szabó Sarolta.
A közönség emellett biztosan megkóstolhat számos, szabad tűzön készített ételt, így a káposztás lapcsánkát, a csavart fánkot, a görhét, a vízen kullogót és a slambucot, számos hal- és vadételt is. A belépők kóstolójegyet tartalmaznak, a látogatók bármelyik ételt megízlelhetik. A kísérőprogramok között lesz terelőkutya-bemutató, fellép a Nyírség Tirpák Népzenei Együttes és a Szabolcs Néptáncegyüttes, a gyerekeket pedig népi játszóudvarral, lovaglással és kézműves bemutatóval várják. A közönség szavazatai alapján késő délután hirdetik ki a főzőverseny győztesét, amely csapat 50 ezer forinttal lesz gazdagabb.
Ulrich Attila, Nyíregyháza polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, a sóstói skanzen a tavalyi szezonhoz képest idén augusztus végéig 1500-al több vendéget, mintegy 65 ezer látogatót fogadott.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
nácik
- Diplomácia helyett megszállással válaszoltak a németek a jugoszláv puccsra
- Katonai esély sem volt rá, hogy megakadályozzák a német csapatok bevonulását
- Újabb lépés a diktatúra felé: a Reichstag felgyújtása
- Kilencszáz nap rémálom – 80 éve ért véget Leningrád ostroma
- Nem hiába kapta a „Lucky” becenevet a jég hátán is megélő New York-i maffiavezér
- Bizalmatlansággal és németbarátsággal kellett megküzdenie a II. világháborúból kilépni akaró miniszterelnöknek
- Minden korosztálynak adott valami újat Lázár Ervin egyedi stílusa tegnap
- A központi hatalmak jól választották meg a támadás helyszínét, mikor Gorlice mellett döntöttek tegnap
- Az ideológiai viták mellett szórakozásra is szakított időt Capri szigetén Lenin tegnap
- Saját korában több összeesküvés-elmélet is keringett Napóleon haláláról tegnap
- Hiába okozott negyvenféle betegséget, a kor divathölgyei ragaszkodtak a fűzőhöz tegnap
- Magyar viseletet öltött Mária Terézia a Szent István-rend első adományozásakor tegnap
- A lettek döntő többsége a függetlenségre szavazott 1991-ben 2024.05.04.
- Hollywood szinte összes díját begyűjtötte Audrey Hepburn 2024.05.04.