2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nem várt királynő, aki minden rekordot megdöntött: II. Erzsébet uralkodása

2022. szeptember 8. 19:40 Múlt-kor

A közélet legbiztosabb sziklája

II. Erzsébet uralkodása során 14 miniszterelnöke volt az Egyesült Királyságnak, a legutóbbiak közül többen már Erzsébet trónra lépése után születtek.

A királynő uralma alatt számos politikai vihart élt át az ország, kezdve az 1956-os szuezi válsággal, majd az 1960-as évek gyorsuló dekolonizációjával, amely nem mindenhol ment zökkenőmentesen.

Az 1970-es évektől egyre fokozódó észak-írországi harcok és a Nagy-Britanniára is átterjedő terrortámadások azt a látszatot kelthették, hogy az Egyesült Királyság saját területén sem ura már a helyzetnek.

Ennek mondott ellent látványosan az 1982-es falklandi háború, melynek során az ország egy rendkívül távoli külbirtokát védte meg egy idegen ország agressziójától.

Erzsébet mindezen idő alatt saját személyében támadhatatlan maradt: a legtöbbet utazott brit uralkodó, aki alatt egyúttal végbement a Brit Birodalom átalakulása a Brit Nemzetközösséggé.

Jól demonstrálta ezt 1977-es ezüstjubileuma: trónra lépésének 25. évfordulója alkalmából csaknem 100 000 kilométert utazott szerte a Nemzetközösség országaiban, a kevésbé jelentős államokra, mint például Fidzsire és Tongára is ellátogatva.

A 20. század utolsó évtizedeiben a királyi család megváltozott, közvetlenebb médiajelenléte által többször felmerült a kérdés: van-e továbbra is létjogosultsága a monarchia intézményének?

Erzsébet húga, Margit szerencsétlenül alakult magánéletétől Károly herceg és Diana hercegné romba dőlt házasságán át a hercegné tragikus haláláig II. Erzsébet maradt az egyetlen biztos pont az alattvalók számára.

E szerepe ismét felértékelődött a legutóbbi skandalumok – András yorki herceg botránya és a közélettől való visszavonulása, valamint Harry herceg és feleségének a média zaklatására hivatkozva történő hasonló visszalépése – kapcsán.

II. Erzsébet királynő volt az első brit uralkodó, aki platinajubileumot ünnepelhetett. 2022-ben, uralkodásának 70. évfordulóján országa nagyszabású, hónapokig tartó rendezvénysorozattal köszöntötte.

Hogy utódai képesek lesznek-e hozzá hasonló módon biztos támaszként működni a közéletben, felülemelkedve a mindennapok vitáin, csak az idő dönti majd el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Erzsébet hercegnő az ATS egy mentőautója mellett 1945 áprilisábanErzsébet és Fülöp koronázási portréja (1953. június)Erzsébet édesapjával, VI. György királlyalII. Erzsébet koronázási díszben (Flickr / Library and Archives Canada)II. Erzsébet az ausztráliai Brisbane-ben, 1982.A 80. születésnapját ünneplő Erzsébet 2006-ban (Flickr / Michael Gwyther-Jones)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár