2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Az Imaginaerumtól a Vízválasztóig – szavazz 2011 legjobb rockzenei albumára

2021. április 12. 14:14

Folytatódik a Metal Történelem, amelynek keretében ma, április 12-én 2011 legjobb albumaira lehet szavazni. Neked melyik a kedvenced?

Rocker Rádió

„Miután sajnos az idei tavasz is otthonülős lesz, úgy gondoltuk, megint összehozunk egy kis játékot. 1980 és 2020 között keressük az év rocklemezeit, persze a hallgatóink segítségével” – mondta Kalácska Gábor, a Rocker Rádió egyik alapítója.

A játékban rendkívül egyszerű részt venni: a rádió a közösségi oldalain (facebookinstagramvibertelegramhundub) megosztja az aktuális évet, amelynek rocklemezeire lehet szavazni. Ezután csupán annyi a játékos dolga, hogy beírja egy kommentbe a kedvenc albumát, amely az adott évben jelent meg. Minden komment egy szavazat, a legtöbb voksot kapott lemez nyer.

„Szeretnénk picit hozzájárulni ahhoz, hogy a bezártság órái kellemesebben teljenek. A játék talán előhoz néhány kellemes emléket az elmúlt évtizedekből” – mondta Thuróczy Richard, a Rocker Rádió másik alapítója.

A Rocker Rádió munkatársai természetesen az emlékek felfrissítésében is segítenek: a szavazás napján, 9-19 óra között bemutatják az év (szerintük) 10 legerősebb rocklemezét a műsorban. Voksolni viszont bármelyik, az adott évben megjelent albumra lehet.

Ma, április 12-én 2011 legjobbjaira lehet szavazni. Íme a mai ajánlójuk:

2011. március 4-én jelent meg a New York-i Agnostic Front tizedik stúdióalbuma, a My Life My Way. A floridai Tampában rögzített anyag igazi családi vállalkozásnak tekinthető, hiszen a munkálatokat a frontember, Roger Miret féltestvére, a Madball éléről ismert Freddy Cricien felügyelte producerként. Roger így nyilatkozott a korongról: „Még mi magunk is elcsodálkoztunk, hogy milyen jó lett az anyag! Ez mindenképpen klasszikus lesz!”

Dave Mustaine saját stúdiójában, a Vic' Garage-ban vette fel tizenharmadik nagylemezének anyagát a Megadeth. A 2011. november 1-jén üzletekbe került Th1rt3en című hanghordozó több ok miatt is rendkívül fontos része a zenekar életművének. Egyrészt ezen a korongon tért vissza a bandába több mint tíz évnyi harag, valamint pereskedés után a régi basszusgitárosuk, Dave Elefson, másrészt a három Grammy-jelölés sem mindennapos egy metálban utazó zenekar számára.

A rajongók szemszögéből örökkévalóságnak tűnő három éven keresztül nem jelentkezett új stúdióalbummal az akkor éppen öt tagot számláló Depresszió. Aztán 2011 szeptemberében megtört a jég, és üzletekbe került a friss Depi-dalcsokor Vízválasztó címmel. A fentebb megemlített rajongói várakozást jól demonstrálta az a tény, hogy az album megjelenésének hetében azonnal a Mahasz-lista élére ugrott.

Kétmillió eurónál is többet költött a finn Nightwish arra a filmre, amelyet nem sokkal 2011-es albumuk, az Imaginaerum megjelenése után mutattak be. A zenekar jelentőségét jól reprezentálja az a tény, hogy a költségekhez a finn állam is jelentős összeggel járult hozzá. Maga a korong óriási sikert aratott világszerte, ennek ellenére a lemezbemutató turné után a csapat megvált énekesnőjétől, Anette Olzontól.

A zenekar történetének legrövidebb játékidejű nagylemezét vehették kezükbe a Machine Head rajongói 2011. szeptember 27-én, hiszen az Unto the Locust című anyag hossza még a 49 percet sem érte el. Ennek ellenére az eladásokat sikerült annyira feltornázni, hogy egészen a Billboard-lista huszonkettedik helyéig jutott a csapat. Ennek még nagyon tudott örülni a gárda basszusgitárosa, Adam Duce, később viszont már nem volt őszinte a mosolya, mivel úgy kirakták a bandából, mint azt a bizonyos macskát dolgát végezni.

A zenekarra addig nem jellemző módon kerek hat évig várakoztatta rajongóit a soproni Moby Dick, mire 2011-ben megjelentették kilencedik sorlemezüket A holnapok ravatalán címmel. Különböző fórumokat olvasgatva képet kaphatunk a rajongók véleményéről a lemez tíz tételével kapcsolatban, és ezek alapján bátran kijelenthetjük, a csapat ezúttal sem okozott csalódást kedvelőinek.

Az Anthrax rajongóinak nyolc kemény, lemezmentes évet, valamint a csapat frontemberi posztja körüli bizonytalanságot is át kellett vészelnie, mire elérkeztek 2011-hez. Akkor aztán minden megoldódott, hiszen végre megjelent a csapat tizedik sorlemeze, a Worship Music, illetve egy régi kedves ismerős, a csapat sikerkorszakának énekese, Joey Belladonna is visszatért a mikrofon mögé. Az I'm Alive című szerzeményért begyűjtött Grammy-jelölés pedig már csak hab volt azon a bizonyos tortán.

Fennállásának harmadik nagylemezét jelentette meg 2011-ben a Bathory Zoli gitáros által életre hívott Five Finger Death Punch. Az American Capitalist című korong rendkívül gyorsan népszerűvé vált, hiszen csak az Egyesült Államokban gazdára talált belőle 310 ezer példány, mindez alig egy év alatt. Az albumról kimásolt kislemezek is nagyot mentek, az Under and Over It például majdnem fél évig vezette az USA egyik meghatározó rádióállomásának slágerlistáját.

Egyes szakírók úgy emlegetik a Mastodon ötödik nagylemezét, mint a zenekar Loadját. Magyarán, arra gondolt a költő, hogy a 2011-ben kiadott The Huntert hallgatva az ősrajongók minden bizonnyal végleg elpártolnak majd az atlantai négyestől. Az idő azonban nem adott igazat a fanyalgóknak, hiszen az albumból három hónap alatt csak az USA-ban 75 133 példány kelt el, ami egy rétegzenét játszó csapattól egyáltalán nem mondható rossz teljesítménynek.

Korrekt kis dalcsokrot rakott le az asztalra ötödik nagylemezével, a 2011-ben megjelentetett In Waves-szel a Trivium. Hozzáértők szerint a friss szerzemények színvonalának kimondottan jót tett a zenekarba akkoriban érkező új dobos, Nick Augusto metronóm pontosságú játéka. A kritikusok gyakorlatilag egyetlen ponton tudtak belekötni a bandába, ez pedig a frontember, Matt énekstílusa volt, ugyanis Mr. Heafy még ezen a lemezen sem tudott kimászni a Hetfield-klón feliratú fiókból.

Szavazni facebookon ittinstagramon ittviberen itttelegramon itthundubon itttovábbi rocklegendákat hallgatni pedig itt tudtok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár