2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Soha nem látott fotók a dachaui koncentrációs táborról

2013. március 27. 11:13 MTI, Múlt-kor

Eddig nem látott fotók kerültek fel a világhálóra a második világháborús dachaui haláltábor felszabadításáról. A képeken látható rabruhát viselő férfiak zavarodottnak, kimerültnek, kiszolgáltatottnak látszanak a felvételeken, ünnepelni sem tudták a szövetségesek érkezését.

További képeket talál galériánkban

Az eddig ismeretlen képek a Vintage Everyday nevű honlapon jelentek meg, de szakértő segítségére volt szükség ahhoz, hogy meg tudják állapítani, hol és mikor készültek a felvételek. Kutatások végül arra engedtek következtetni, hogy a fotókon a szövetségesek által 1945. április 29-én felszabadított koncentrációs tábor rabjai - élők és holtak - láthatók. A rabruhát viselő férfiak zavarodottnak, kimerültnek, kiszolgáltatottnak látszanak a felvételeken, ünnepelni sem tudták a szövetségesek érkezését - írta a The Daily Mail című brit lap.

"A foglyok elég nyugodtnak tűnnek és szabadon mozognak. Francia és jugoszláv zászlók látszanak, az pedig elég valószínűtlen, hogy a nácik más országok lobogóit tűzték volna ki a táborban. A férfiak közül néhányan vörös csillagos sapkát viselnek, ami arra utal, hogy oroszok. A lengyeleknek piros-fehér kitűzőjük volt. Összességében a felvételek eléggé hasonlítanak azokhoz, amelyeket az amerikai katonák készítettek a tábor felszabadításakor" - idézett a lap a szakértői véleményből.

A München közelében fekvő dachaui volt az első állandó tábor, amelyet a náci Németország létrehozott és ez a tábor volt az első olyan hely a náci Németországban, ahol a parancsnoknak önálló ítélkezési joga volt, minden külső jogi felügyelet nélkül.

1933 márciusában alakították ki, mindössze két hónappal azután, hogy Adolf Hitler kancellár lett. Politikai foglyoknak szánták - elsősorban nem megsemmisítő tábor volt, mint Auschwitz, Treblinka vagy Sobibor -, az 1933-as év végére már hozzávetőleg 4800-an raboskodtak ott, legtöbbjük kommunista, szociáldemokrata és szakszervezetis volt. Később a zsidók mellett homoszexuálisokat, Jehova tanúit, romákat és bűnözőket is vittek oda. A tábort 1945 áprilisáig több mint kétszázezren járták meg, az ott megölt rabok számát 41 500-ra becsülik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár