2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

James Bond: 50 éve a filmvásznon

2012. október 5. 12:19

Szép nők, kultikussá vált mondatok, gyors autók és a legkülönlegesebb kütyük. A vodka-martinit szigorúan felrázva és nem keverve issza - noha ezzel hozzáértők szerint nem kellene felvágnia -, általában karcolások nélkül éli túl a legveszélyesebb akciókat, és rendületlenül, idestova ötven éve - 1962. október 5-e óta - áll őfelsége, II. Erzsébet szolgálatában a filmvásznon James Bond, minden idők leghíresebb titkosügynöke, akit először a Dr. No című alkotásban, Sean Connery megformálásában láthatott a nagyközönség.

Azóta, hogy a 007-es ügynök fél évszázaddal ezelőtt egy atomreaktor gyöngyöző hűtővízébe dobta ellenségét, 22 kémkaland került a vászonra. A Goldfinger, a Tűzgolyó vagy épp a Gyémántok az örökkévalóságnak mind-mind fogalommá, a vérbeli akciófilmek, a finom humor és erotika jelképévé váltak. Nem mellesleg az anyagi sikeré is: az eddigi Bond-filmek ugyanis jócskán négymilliárd dollár feletti bevételt hoztak a jegypénztáraknál. Ezzel ez a mozitörténelem legjövedelmezőbb szériája.

A világot egy ital és egy nő között megmentő Bond parancsnokot eddig hatan játszották el a vásznon: Sean Connery volt az első 007-es. Csakúgy mint a skót színész, londoni kollégája, Roger Moore is hétszer bújt Ian Fleming figurájának bőrébe, George Lazenbynek és Timothy Daltonnak kevesebb jutott, annál nagyobb sikere volt viszont a szériába az 1990-es évek közepén új életet lehelő Pierce Brosnannek.

Az utóbbi években Daniel Craig alakította a vásznon a brit hírszerzés, az MI6 manapság igencsak ridegnek ábrázolt hősét. A "Bond, James Bond" bemutatkozás legközelebb október végén hangzik el, akkor kerül a mozikba a Skyfall című epizód, ez lesz Craig harmadik Bond-alakítása. Roger Moore szerint amúgy elődje, Sean Connery volt köztük a legjobb, de "Daniel Craig is fantasztikus színész" és olyan 007-es, amelyet a modern kor megkövetel.

Fleming írásai a hidegháború csúcspontján születtek, a Nyugat és a Kelet szembenállását a vasfüggöny leomlása után ezért más konfliktusokkal kellett helyettesíteni. A producereknek azonban sikerült átvezetniük Bondot egy új korba, a 007-es manapság a nemzetközi terrorizmus ellen veszi fel a harcot - vagy azokkal, akik rafináltabbnál rafináltabb módon, például a Föld vízkészlete és ásványkincsei felett uralkodva akarják leigázni a világot.

Persze a cselekmény csak másodlagos a karakterek mögött - ebben szinte teljes az egyetértés a rajongók és a szakértők körében. Ha már a karakterekről van szó: M, Q, a titkárnő Miss Moneypenny állandó részesei voltak a Bond-filmeknek, de Moneypenny egy ideje már eltűnt, csakúgy mint Q, aki a hírek szerint most visszatér. Bond mellől sohasem hiányoztak a szép nők: Ursula Andress, Michelle Pfeiffer, Sophie Marceau, Halle Berry is megfordult az ügynök oldalán.

Kultikussá váltak a főgonoszok is, csakúgy mint a Bond-filmek zenéje. Elég csak Shirley Bassey dalait említeni vagy Tina Turnert, aki a Goldeneye című dalt énekelte az Aranyszem című epizódban. A Bond-filmekben felcsendülő jellegzetes dallam amúgy Monty Norman műve. Legendák szerint mindössze két perc alatt komponálta a hangsort, amely körül aztán vita alakult ki közte és kollegája, John Barry között.

A Dr. No bemutatásakor még egyáltalán nem volt garantált a siker. Hollywoodban túlságosan is britnek tartották a történetet, egyetlen ottani filmcsillag sem akarta eljátszani Bondot. A kémsztorira végül Albert R. "Cubby" Broccoli és Harry Saltzman producerek csaptak le. Sean Connery csak a harmadik választás volt, még rendező sem akadt. Végül aztán Terence Young ráállt, hogy elkészíti a filmet.

A forgatásra egymillió dollár állt rendelkezésre, a munkálatokat Jamaicán kezdték meg 1962 januárjában, de ott spóroltak, ahol csak tudtak. Az M irodájában látható képek például papírkartonból voltak. Manapság Broccoli lánya, Barbara és mostohafia, Robert G. Wilson már 200 millióból készítheti a Bond-filmeket. A költségvetés mellett más is változott az évek során: míg M-et korábban csak férfiak játszották, most már évek óta Judi Dench alakítja. Sokak szemében már-már pedig szentségtörőnek tűnhet, de a 007-es a Skyfallban már nem vodka-martinit, hanem sört fog kortyolni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár