2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Rézkori sírhelyet fedeztek fel Bulgáriában

2011. augusztus 1. 12:35 MTI

Az i.e. 5. évezredtől kezdődő rézkorból származó, jó állapotban fennmaradt emberi csontvázat fedeztek fel Bulgária egyik régészeti lelőhelyén.

A különleges leletre a délkelet-bulgáriai Kableskovo városhoz közeli Kozareva régészeti területen találtak rá. A szakemberek szerint a csontváz újabb értékes információkkal szolgál majd az i.e. 5. században kerámiagyártó központként működő település korábbi történetéről.

Az ásatást vezető Petya Georgieva szerint ez az első bizonyítottan ilyen korai időből származó sírhely Dél-Bulgáriában. A sírhant és a csontok szemmel láthatóan épp állapotban maradtak fenn. Az egyelőre tisztázatlan, hogy az öt évvel ezelőtt felfedezett, neolit korból származó (időszámításunk előtti tízezer utáni) kis településen feltárt temetkezési terület igazodik-e a Fekete-tengeri régió első temetkezési szertartásainak sajátosságaihoz.

2009-ben régészek bejelentették, hogy a balkáni-régió legősibb kerámia égetőkemencéjének felfedezése hatalmas segítséget jelentett a part menti civilizációk kialakulási idejének meghatározásában. A régészek reményei szerint a legújabb lelet segíteni fog kideríteni, hogy mi történt a gazdájával a rézkorban. "A lelőhelyen olyan emberi maradványokból készített tárgyakat találtunk, mint például egy csontokból készített karika, amelyen apró lyukak voltak, hogy a nyakba akasztható legyen".

A szakemberek szerint a szomszédos Burgasz városában feltárt, különálló neolitikus sírhely segít majd eloszlatni a korszak népességnek etnikai hovatartozására vonatkozó homályt. A rézkor a neolitikum (újkőkorszak) végétől a bronzkor kezdetéig tartott. A régészeti korszak fő jellemzője, hogy az ember használni kezdte az első fémeket, így a rezet, az aranyat és az ezüstöt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár