2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tovább forgatják az amerikai polgárháborús tengeralattjárót

2011. június 24. 14:41

Eredeti helyzetébe fordítják az amerikai polgárháború idejéből származó tengeralattjáró roncsát, amely ezt követően új alátámasztást is kap. A híres búvárhajót csodafegyvernek szánta a konföderáció, de a korát megelőző szerkezet 1864-ben, máig ismeretlen körülmények között elsüllyedt.

A legendás konföderációs búvárhajó, a H.L. Hunley eredeti helyzetbe forgatását szerdán kezdték meg Dél-Karolinában. Maga a tengeralattjáró 45 fokos szögben feküdt az oldalán 1864-es elsüllyedését követően, és így is emelték ki különleges kötelekkel 11 évvel ezelőtt, majd helyezték el jelenlegi tárolóhelyén.

A roncs eredeti helyzetébe való visszaforgatását és a tartókötelek eltávolítását követően a hajótest először fog fedetlenül feltűnni közel 150 év után. Kiemelése után a tengeralattjárót még 15 tartóhurok tartotta, de ezeket fokozatosan eltávolítják. A folyamat során a megmaradt tartóegységeken elhelyezett érzékelőkkel ellenőrzik, hogy mekkora súly nehezedik rájuk.

A tragikus sorsú H.L. Hunley tengeralattjáróhoz kötődik az amerikai tengerészet történetének egy mindmáig megoldatlan rejtélye, mivel még mindig nem tudják, hogy mi okozta a búvárhajó elsüllyedését az uniós Housatonic sikeres megtorpedózása után. Egyes elméletek szerint a Housatonic és a segítségére siető hajók ellentámadása miatt került hullámsírba a konföderációs tengeralattjáró. A legénység tagjaival viszont a vizsgálatok szerint oxigénhiány végzett, a tengerészek a helyükön haltak meg, semmi nyom sem utalt arra, hogy menekültek volna. A hajó legénységét 2004-ben temették el az utolsó konföderációs temetés keretében.

A búvárhajót az amerikai polgárháború idején olyan csodafegyvernek szánták, amely elsüllyesztheti a déli államokat ellehetetlenítő blokádot fenntartó északi hajókat. A tengeralattjárók tömeges elterjedése és használata ugyanakkor csak az első világháború idejére tehető.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár