2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Virtuális világban az örökségi helyszínek

2010. február 17. 10:17

Mostantól akár mindenki Indiana Jones nyomdokaiba léphet: egy új virtuális világban a történészek segítségével készítik el a felfedezésre váró helyszínek historikusan is pontos másolatait.


A Second Life virtuális világa nyomán hívták nemrég életre a Heritage Key című kezdeményezést: a tervek szerint a szabadon használható programban mindenki szabadon kalandozhat a történetileg is teljesen pontos virtuális világban. A Rezzable által fejlesztett program jelenleg alfa-, azaz fejlesztői állapotban van, ám a tervek szerint a béta- azaz tesztelői fázis is használható lesz már.

A készítők szerint a program tudományos szempontból is teljesen pontos lesz: a hitelességért a történeti és régészeti információk akkurátus feldolgozása felel majd. Emellett az egyes helyeken a vitatott információkat is bemutatják, érzékeltetve a jelenleg is folyó tudományos viták fontosságát.

A programban résztvevők először az „Időutazók irodájába” léphetnek be, ahonnan megkezdődhet az időutazás, és az interaktív szerepjátékok Stonehenge-től a Királyok völgyén át a terrakotta harcosokat rejtő sír bejárásáig terjed majd. Az utazást egy interaktív útikönyv is segíti majd.

A készítő cég szerint a Heritage Key igazodik a web jelenlegi fejlődéséhez, amikor a felhasználók egyszerű szemlélőből válnak közösségi médiaformáló erővé. Emellett mindez talán a turizmus pusztító erejével szemben is alternatívát kínálhat, hiszen jelen esetben nem csak a teljesen pontos környezetet lehet majd bebarangolni - fizikai károkozás nélkül -, hanem az adott helyszínen belül elérhetővé válik az összes létező, kapcsolódó információ is.

Emellett több projekt is készül, így nemrég indították el az ókori Londont bemutató részt, ahol a valós világban történtek a virtuálissal keverednek, lehetővé téve, hogy a látogató az ókori világ titkait különböző valós helyeken elrejtett feladványokon át ismerje meg. Mindez a múzeumi munkákban és kiállítások társanyagának kialakításában is segíthet majd, hiszen ezek a virtuális valóságok kiegészítik, és gazdagíthatják az egyes intézmények által összerendezett tárlatokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár