Legendás apák és fiúk

Nyugati férfi csontvázát rejtette az ókori mongol sírkamra

2010. február 8. 10:31 MTI, Discovery News

Európai, vagy legalábbis nyugat-ázsiai származású idős férfi csontvázát fedezték fel egy kétezer éves temetőben Mongólia keleti részén, a kínai határ közelében.


Idegen származása ellenére a férfi, akit 60-70 éves korában ért a halál, fontos pozíciót tölthetett be a Hsziungnu Birodalomban. Erre utal, hogy az elit nekropoliszában lelt végső nyugalomra, egy magas rangú hsziungnu férfi sírja közelében, akit valamilyen módon szolgálhatott.

Az ázsiai hunokként ismert hsziungnuk (xiongnu) az i.e. 3. század végétől az i.sz. 4. századig alkották a Belső-Ázsia nagy részét ellenőrzésük alatt tartó nomád törzsszövetség vezető népét. Ellenük épültek ki a Nagy Fal első szakaszai i.e. 215-ben. Első említésük i.e. 318-ból származik.

A DNS-vizsgálat az apai ágon öröklődő Y-kromoszómában mutatott ki egy sor mutációt a férfinél. Ezek olyan genetikai elváltozások voltak, amelyeket napjainkban az indoeurópai nyelveket beszélő férfiaknál fedezhetők fel Kelet-Európában, Közép-Ázsiában és Észak-Indiában. A kizárólag anyai ágon öröklődő, úgynevezett mitokondriális DNS-ben viszont olyan mutációkat találtak, amelyek az indoeurópai nyelveket beszélő jelenkori népességet jellemzi Közép-Ázsiában.

"Nem tudjuk, hogy az idős férfi vándorolt-e Mongóliába, vagy családja már nemzedékek óta ezen a földön élt" - emelte ki a tanulmány szerzőinek egyike, Charles Brenner amerikai genetikus. A temetőben nyugvó két másik csontváz esetében bebizonyosodott, hogy Ázsia északkeleti részéből származnak.

Az amerikai és dél-koreai közös kutatás eredményeit az American Journal of Physical Anthropology szaklap következő számában teszik közre.

2018. ősz: Legendás apák és fiúk
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!