2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Késik a kolozsvári Mátyás-szobor felújítása

2009. június 22. 09:32 MTI

Valószínűleg az idén sem kezdődhet el Kolozsváron a Fadrusz János által készített Mátyás-szoborcsoport évek óta húzódó restaurálása, miután a munkálatokra jelentkezett cégek egyike megfellebbezte, sőt kész bíróságon is megtámadni a felújításra kiírt közbeszerzési eljárás eredményét. Kolozsi Tibor kolozsvári szobrász szerint kontárokra bízták a Mátyás-szobor felújítását.


Három évvel ezelőtt senki nem jelentkezett a vészesen leromlott állapotú szoborcsoport felújítására, a Krónika című kolozsvári napilap szerint viszont még hosszú ideig elhúzódhat a már másfél éve állvánnyal körülvett szoborcsoport felújítása. A nagyszebeni Sinecon Kft. és a kolozsvári Part of Art Alapítvány szerint a felújítással megbízott, többnyire útépítésre és épületek felújítására szakosodott nagyszebeni Concefa Rt. nem rendelkezik a Fadrusz János szobrász által alkotott és Kolozsváron 1902-ben felállított szoborcsoport rendbetételéhez szükséges szakmai felkészültséggel.

A lap romániai és magyarországi szakértőkre hivatkozva azt állítja, hogy a Confeca Rt. által ajánlott összegből - 900 ezer lej (63 millió forint) - képtelenség kivitelezni a restaurálást. "A városházának nem kontárokra kellett volna bíznia a Mátyás-szobor felújítását, ebből az alkotásból nem lehet csúfot űzni" - jelentette ki a lap által megkérdezett Kolozsi Tibor kolozsvári szobrász, aki a Part of Art Alapítvány és a nagyszebeni Sinecon alkotta konzorcium pályázata keretében vállalkozott volna a munkára, amelyet egy év alatt 2,4 millió lejért (168 millió forint) végeztek volna el.

A Sinecon fellebbezése ügyében a jövő héten hirdet ítéletet az óvások elbírálására szakosodott bukaresti hatóság. Kolozsi ugyanakkor a Krónikának elmondta: ha nem érvénytelenítik a kolozsvári közbeszerzés végeredményét, valószínűleg bírósághoz fordulnak. Mindez várhatóan hónapokra, sőt évekre elodázhatja a restaurálást.

Eközben rendellenességeket vélt felfedezni a közbeszerzési eljárás során egy magyarországi pályázó is. A Kalória Hőtechnikai Kft. amiatt terjesztett be óvást a kolozsvári városházára, mert szerinte törvénytelenül zárták ki az elbírálás végső szakaszából. A Concefa kolozsvári kirendeltsége a Krónikát arról tájékoztatta, hogy a közbeszerzési eljárás felfüggesztését maga után vonó fellebbezés elbírálásáig nem kívánnak nyilatkozni az ügyben.

László Attila, Kolozsvár alpolgármestere szerint a Sinecon és a Kalória vádjai alaptalanok. Az alpolgármester a Krónikának úgy nyilatkozott, hoga a városháza és a pályázatokat vizsgáló bizottság a győztes kiválasztásakor objektív döntést hozott, amelynek alapját az árajánlat képezte, amely 95 százalékban játszott közre az elbíráláskor. László szerint a Concefának többek között azáltal sikerült lefaragnia az árból, hogy saját emelődaruval rendelkezik. Emellett az alpolgármester is úgy véli, hogy a kincses városban kifejtett eddigi tevékenysége során a nagyszebeni cég jó munkát végzett.

A Kolozsvár főterén álló Mátyás-szoborcsoport felújítására szánt 800 ezer eurós (225 millió forint) összeget Románia és Magyarország fele-fele arányban állja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár