2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Bemutatkozik a Magyar Digitális Képkönyvtár

2009. június 11. 10:21

Az Országos Széchényi Könyvtár irányításával és 48 magyar könyvtár összefogásával egy különleges digitális képkönyvtárat hoztak létre az interneten, amelyet a tervek szerint tanuláshoz, ismeretszerzéshez vagy akár szórakozáshoz bárki szabadon felhasználhat.


A Magyar Digitális Képkönyvtár (MDK) pályázatát a Reneszánsz Év programsorozat keretében, 2008 tavaszán írta ki az Oktatási és Kulturális Minisztérium. Célként a magyar könyvtárakban őrzött, már digitalizált, illetve a projekt során digitalizálandó képanyag – kódexek, oklevelek, kéziratok, plakátok, metszetek, térképek, fényképek, képeslapok stb. – hozzáférhetővé tételét fogalmazták meg, felhasználóbarát felületen való központi szolgáltatás keretében.

A projekt során egy olyan oktatási, kulturális és tudományos szempontok alapján összeválogatott digitális gyűjtemény jött létre, amely áttekintést nyújt a magyar könyvtárakban őrzött gazdag képanyagról, melyet bárki szabadon felhasználhat tanuláshoz, ismeretszerzéshez vagy akár szórakozáshoz. A felhasználóbarát felületen könnyű eligazodni, az állomány többféle szempont szerint kereshető. A szolgáltatás lehetővé teszi a szükséges infrastruktúrával nem rendelkező kisebb intézmények számára is, hogy az általuk őrzött értékes dokumentumokat a nagyközönség digitális formában is elérhesse.

A napokon belül elstartoló Képkönyvtár projekt több szolgáltatást rejt magában, ahogy a célközönség is többrétegű. Egyrészt célcsoportként a köz- és a felsőoktatás szereplőit, a kutatásban tevékenykedőket, és az oktatási vagy magáncélból a kultúra iránt érdeklődőket nevezi meg. Másrészt a résztvevő vagy más képadatbázist építő könyvtárak és egyéb intézmények számára is nyújt hatékony szolgáltatásokat:

A központi szolgáltatást egy országos képadatbázis jelenti, amely alapvetően az oktatás, kutatás, érdeklődő magánfelhasználók számára biztosít hatékony hozzáférést különböző képi dokumentumokhoz. Az OSZK ugyanakkor a projekt keretében beszerzett infrastrukturális háttérrel egy nagy kapacitású, biztonságos, hosszú távú tárolást lehetővé tevő tárkapacitást is biztosít a partnerkönyvtárai számára. A projekt harmadik eredménye egy egységes, egyszerűen és széles körben, képi dokumentumokra alkalmazható adatstruktúra és ennek megfelelő kitöltő űrlap. Az űrlap nyilvános, bármely könyvtár, közgyűjtemény vagy magánszemély igénybe veheti, aki képi dokumentumait szeretné metaadatokkal ellátni és azokat szabványos XML formában elmenteni.

Az oldal Metakeresője az Anacleto szoftver segítségével különböző technológiákat felhasználva számos távoli képadatbázis, -gyűjtemény lekérdezését biztosítja. Így azok a képi gyűjtemények is lekérdezhetőek, megjeleníthetőek az MDK egypontos szolgáltatásában, amelyeknek a képanyaga közvetlenül, fizikailag nem kerül bele az MDK archívumába. A Metakereső képes lekérdezni szabványos csatolóval rendelkező adatbázisokat (pl. OAI-PMH), közösségi képmegosztókon lévő (pl. Flickr), vagy akár honlapokon bemutatott képgyűjteményeket (Google Custom Search).

Az MDK adatbázis emellett az őrzőkönyvtárak felé közvetíti a felhasználók megrendeléseit, amennyiben azok a képek nagyfelbontású változatát szeretnék felhasználni kiadványokhoz, egyéb célokra. Így a nyilvános adatbázis a digitális másolatküldő szolgáltatásukon keresztül támogatja a könyvtárak bevételt termelő tevékenységeit is. A felhasználók képeslapokban is felhívhatják ismerőseik, barátaik figyelmét egy-egy érdekesnek tartott képre. Alkalomhoz illően választhatnak és küldhetik el a kiválasztott képi dokumentumot képeslap formában kísérőszöveggel. Ezen felül egy puzzle képösszerakó játék is a rendelkezésre áll az interaktivitást, játékot kedvelő, főként fiatalabb korosztály számára. Így játékos tevékenységen keresztül ismerkedhetnek meg közelebbről egy-egy térképpel, plakáttal, képeslappal.

A nagy felbontású képeket ráadásul egy Flash alapú technológiával (Zoomify) nemcsak megtekinthetővé teszik, hiszen a korlátozott méretű képernyőkön az igazán nagyméretű képek nem tanulmányozhatóak kellőképpen, hanem az említett szoftverrel nagyítható, mozgatható szolgáltatást biztosítanak. Így az eredeti, nagyfelbontású képek is alaposabban tanulmányozhatóak az MDK szolgáltatásán belül, a kép letöltése nélkül.

http://www.kepkonyvtar.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár