2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Megvették a múzeumok a magánkézben levő reneszánsz műremeket

2009. február 3. 11:02 MTI, BBC News

Sikerült összegyűjtenie azt az 50 millió fontot (16 milliárd forint) a Londoni Nemzeti Galériának és a Skót Nemzeti Galériának, amely a reneszánsz festőművész, Tiziano egyik legjelentősebb, Diana és Aktaión című festményének megvételéhez volt szükséges.


Tiziano 1556 és 1559 között, egy hat részből álló mitológiai képsorozat darabjaiként festette meg a Diana és Aktaión, valamint a Diana és Kallisztó című festményeket, melyek közül az előbbi 50 millió fontos áron került a Londoni Nemzeti Galéria és a Skót Nemzeti Galéria tulajdonába. A londoni múzeum a "reneszánsz két legjelentősebb, magánkézben levő műalkotásainak" nevezte a festményeket.

A korábbi tulajdonos, Sutherland hercege maga kínálta eladásra a művet, aki most a Diana és Kallisztó című képet is értékesíteni kívánja, méghozzá ugyanekkora összegért. A múzeumoknak 2012-ig van idejük összegyűjteni az újabb 50 millió fontot, amely összeget a szakértők is megfelelő eladási árnak tartják, függetlenül attól, hogy a tulajdonos jelentős adókedvezményben részesül, ha a Tiziano-képek az országhatáron belül maradnak.

A festmények megmentésére irányuló kampányt egyébként erősen bírálták egyes politikusok, akik szerint az erősödő gazdasági válság idején bölcsebben is szét lehetett volna osztani ezt a pénzt. A festmény megvásárlásához szükséges összeg, a skót kormány 12, 5 millió fontos (4 milliárd forint), a Skót Nemzeti Galéria 4,6 millió fontos (1,5 milliárd forint), a Londoni Nemzeti Galéria 12,5 millió fontos, a National Heritage Memorial Fund 10 millió fontos (3 milliárd forint), valamint a különböző alapítványok 14 millió fontos (4,6 milliárd forint) adományaiból tevődött össze.

A Londoni Nemzeti Galériának kölcsönadott Tiziano-festmények, eredetileg a Bridgewater-gyűjtemény részét képezik, amely már 1945 óta szerepel a Skót Nemzeti Galéria állandó kiállításán. A múzeumok megerősítették, hogy a "kölcsönt" egészen 2030-ig meghosszabbították.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár