2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Nem vonhatók felelősségre a cári család gyilkosai

2009. január 15. 16:34 MTI

Lezárult a nyomozás II. Miklós, az utolsó orosz cár és családja meggyilkolása és a holttestek eltemetése, illetve az eseményeket övező körülmények ügyében, mivel elévülés miatt a tettesek nem vonhatók felelősségre - jelentette be csütörtökön az orosz legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság.

A közlés szerint a büntetőeljárást, s vele a nyomozást akkor kezdték meg, amikor 1991-ben Jekatyerinburg mellett megtalálták a cár, valamint felesége, Alekszandra Fjodorovna, lányaik, Olga, Tatyjana és Anasztaszija, továbbá orvosuk, Jevgenyij Botkin, szobalányuk, Anna Gyemidova, lakájuk, Alojzij Trupp és szakácsuk, Ivan Haritonov földi maradványait. Az eljárást felújították, amikor 2007 júliusában rátaláltak az utolsó két gyermek, Alekszej és Marija földi maradványaira is.

A közlemény szerint az először megtalált maradványokat kétséget kizáróan sikerült azonosítani, és tisztázódott az is, hogy a cár kivégzéséről szóló döntést az urali szovjet (tanács) elnöksége hozta meg, s erről tájékoztatta a központi hatóságokat is, míg a többi családtagra és a személyzet tagjaira vonatkozóan semmiféle döntés nem született.

A Romanov-ház peres úton próbálja elérni, hogy II. Miklóst nyilvánítsák politikai üldözés áldozatának és hivatalosan is rehabilitálják, de az illetékes szervek ettől egyelőre elzárkóznak. Marija Vlagyimirovna Romanova nagyhercegnő, aki magát a cári család fejének tekinti, German Lukjanovnak, a Romanov-ház ügyvédjének közlése szerint várja a hivatalos értesítést a nyomozás lezárásáról. Szeretne tájékozódni arról, hogy az eljárás objektív volt-e, s hogy milyen eredményre jutottak.

II. Miklós és a családtagok földi maradványait Szentpéterváron, a Péter Pál-erőd katedrálisában, a cári család hagyományos temetkezési helyén helyezték végső nyugalomra. Az egyház nem ismerte el, hogy valóban a cár maradványairól van szó, bár alapos DNS-vizsgálatok segítségével azonosították. A cári családra és személyzetükre 1918. július 17-re virradó éjszaka, a jekatyerinburgi Ipatyev-ház alagsorában adták le a halálos lövéseket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár