7 végzetes pillanat

Virtuális séta a Tiltott városban

2008. október 15. 09:01

A kínai kultúra után érdeklődők mostantól otthoni számítógépük előtt ülve is bekalandozhatják a Tiltott város sikátorait: a hatalmas palota élethű másolata a virtuális térben azt is lehetővé teszi, hogy eunuchként bolyongva akár egy kurtizánnal is összefussunk.


A világörökség részét képező városba évente több tízezer turista érkezik, ám mostantól egy sokkal komplexebb élmény várja a területet csak virtuálisan felkeresőket: a digitális térben elkészített palotákban akár a császárral is együtt vacsorázhatunk, vagy éppen íjászatot tanulhatunk a palota egyik udvarán.

A múlt pénteken bemutatott szimulációba belépve kilenc történelmi öltözet közül választhatunk, amelyek mindegyike más és más kirándulást tesz lehetővé - mondta el a projektet irányító John Tolva, az IBM vezető programozója, aki kezdettől részese volt a Beyond Space and Time nevet viselő projektnek. A program nem szégyenlős, így akár eunuchnak is öltözhetünk, akik jelentős szerepet játszottak a kínai történelem és az udvari politika aktív formálásában.

Vannak persze korlátozások is, így például a palotákban nem szaladgálhatunk, vagy nem repkedhetünk, ugyanis ezzel próbálják megóvni a virtuális látogatókat attól, hogy megzavarják egymást. A digitális világban ugyanis mindenki láthatja a másikat, és kapcsolatba léphet a többi turistával.

A múzeum reményei szerint a www.beyondspaceandtime.com címen elérhető interaktív szimuláció, amely korábbi számítógépes játékokon alapul, új rajongókat szerezhet a kínai kulturális örökségnek. A program elkészítése három évig tartott, és 3 millió dollárba került, a megvalósítást pedig az IBM vállalta magára.

Vannak azonban, akik aggódnak a hasonló szimulációk megjelentetése miatt: Csui Hu, a kínai informatikai hivatal igazgatója szerint ugyanis a palotákban sosem volt szabad így össze-vissza kószálni, és aki ilyesmire vetemedett, azt nagyon hamar elkapták, és börtönbe zárták. A virtuális változat ezért egy pontatlan múlttal ismerteti meg a felhasználókat.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!