2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elveszett tengeralattjáró Alaszka partjainál

2008. október 7. 13:32

Az amerikai haditengerészet a múlt hét végén jelentette be, hogy az Aleut-szigeteknél tavalyelőtt megtalált második világháborús tengeralattjáró az 1942-ben elveszett USS Grunion lehet.

A vízalatti videofelvételek és képeket az egykori parancsnok, Mannert L. Abele főhadnagy fiai által megbízott kutatócég készítette, a bejelentésre pedig csak azért most került sor, mert a felfedezés közzétételét a haditengerészetnek is engedélyeznie kellett.

A területen véres küzdelmek dúltak: 1942. június 3-án az Unalaskán lévő Dutch Harbor haditengerészeti támaszpontját japán gépek bombázták le, majd három nappal később a szigetlánc két nyugati tagját, Attut és Kiskát japán csapatok szállták meg. Az aleut-szigeteki csata több mint egy évig húzódott, mintegy 3300 halottat és valamivel több sebesültet követelt.

A Grunion utoljára 1942. június 30-án adott életjelet magáról. A tengeralattjáró heves ellenséges tűzbe került, és akkor arról számoltak be, hogy már csak 10 torpedójuk maradt. Még aznap a Gruniont arra utasították, hogy térjen vissza a Dutch Harborba. Erre azonban nem került sor, és a hajót augusztus 16-án elveszettnek nyilvánították. A japán feljegyzésekben az adott időből nincs nyoma az Aleut-szigetek térségben történt tengeralattjáró-elhárításnak, így a Grunion és annak legénységének sorsa megoldatlan maradt.Abele fiai, Bruce, Brad és John (78, 75, 72 évesek) azonban nem adták fel, és miután 2002-ben az interneten információkat találtak a tengeralattjáró hollétével kapcsolatban, lehetővé vált a kutatás megszervezése. Az információ Ovaszaki Jutakától származott, aki a Kano Maru japán teherszállító parancsnokának naplóját tette közzé, és abban talált információkat a Grunion esetleges hollétével kapcsolatban.

A család által felbérelt cég 2006-ban bukkant a hajó nyomára: a hanglokátorokkal végzett letapogatások során közel 1,5 kilométeres mélységben megtalálták a tengeralattjáró roncsát. Egy 2007-es expedíció nagyfelbontású kamerával felszerelt búvárrobotot küldött a helyszínre, ahol videofelvételek és fotók készültek a hajóról. Ez azonban csak titokzatosabbá tette az esetet, ugyanis a hajótesten nincs nyoma semmilyen külső találatnak, vagy léknek, amitől az elsüllyedhetett volna.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár