2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Magyar katonák első világháborús tömegsírjára bukkantak

2008. szeptember 24. 13:53 MTI

Első világháborús magyar katonák csontjait rejtő tömegsírra bukkantak építkezés közben Ivano-Frankivszk megye Bukivna nevű falujában, a tíz honvéd földi maradványainak újratemetéséhez a helyiek Magyarországtól remélnek segítséget.

A tlumacsi járásban található falu lakosai a második világháború után felégetett templomuk helyén kápolna építésébe kezdtek. Az alap ásásakor találtak rá a magyar katonák tömegsírjára, benne tíz csontvázzal - írta legfrissebb számának internetes kiadásában a lembergi (lvivi) Lvivszka Gazeta című újság.

A lap által megszólaltatott Roman Ribcsin bukivnai helytörténész elmondta, hogy a nagyon magas növésű katonákat minden valószínűség szerint pap temette el egyházi szertartással, mert lábbal kelet felé voltak elhantolva. Szerinte a faluban a lelet nem keltett meglepetést, mert az öregek elbeszéléséből köztudomású volt, hogy az első világháborúban a község területén a magyar csapatok kézitusát vívtak az oroszokkal, és a csatában elesett 18 magyar katonát az egykori templom mellett temették el. Arra egyelőre nincs magyarázat - tette hozzá -, hogy hol vannak a többi nyolc katona földi maradványai.

A tömegsír megtalálásáról a bukivnaiak értesítették a történészeket és a régészeket, akik bekapcsolódtak a csontvázak mellett talált fegyverek, jelvények, használati tárgyak vizsgálatába. A magyar katonák csontjait jelenleg kartondobozokban tárolják a helyi művelődési házban. A bukivnaiak a leletről - támogatást remélve - már értesítették a kijevi magyar nagykövetséget, a kis falunak ugyanis nincs anyagi lehetősége arra, hogy megfelelő tiszteletadás mellett újratemesse a magyar katonák földi maradványait.

2019. ősz: Forró magyar őszök
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!