2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A műgyűjtők kedvelik az 1848-as fegyvereket

2008. június 19. 15:18

Az 1848-as forradalom és szabadságharc 160. évfordulója alkalmából jelentősen megnőtt a kor fegyvereinek ázsiója is.

A BÁV Aukcósház Mesélnek a műkincsek (MAM) című sorozatának harmadik előadásán Moró Lajos, a magyarországi fegyvergyűjtő társadalom egyik legismertebb alakja sokszínű és izgalmas áttekintést adott az antik fegyverkereskedelemről, miközben több érdekes aktualitásra is felhívta a figyelmet.

A befektetői kör az elmúlt években például megváltozott: eltűnt a gyűjtői kör középső rétege, melynek következtében vagy a maximum 100 ezer forintos műtárgyakat keresik, vagy befektetési céllal az egy millió forint felettieket. Szakértői körökben is egyre inkább azt tapasztalják, hogy nehezebb eladni a 200-300 ezer forint árkategóriában mozgó fegyvereket.

A mindennapok eseményei azonban erősen hatnak a gyűjtők érdeklődésére, így adott fegyverek felé nagyobb figyelem fordul. Például idén az 1848-as forradalom és szabadságharc 160. évfordulója alkalmából - hasonlóan a tíz évvel ezelőtti 150. jubileumhoz - újra megnőtt az érdeklődés a kor műtárgyai, fegyverei iránt, melyek közül a huszárszablyák a legkedveltebbek.

Ugyancsak óriási lett a népszerűsége az orosz gazdaság szárnyalásának köszönhetően az antik orosz fegyvereknek. A volt Szovjetúnióban annak idején agyonlőtték azt, akinél fegyvert találtak, meséli Moró Lajos neves műgyűjtő és kereskedő, mostanában azonban újra felkapott lett az antik fegyver. Amit annak idején a cár bukása után elhordtak az országból, most kerül vissza Európából, ez a folyamat pedig továbberősíti a keresletet.

A már 40 éve európai és távol-keleti fegyvereket gyűjtő szakértő a filmesek és a fegyvergyűjtők világa közötti meglepő összefüggésekre is rávilágított. A filmgyárak a filmekhez ugyanis sokszor készíttettek másolatokat antik fegyverekről, a rendszerváltás után azonban a filmgyári raktárakat széthordták, melynek eredményeképpen a másolatok nagy része bekerült a műkereskedelembe. Ezért nagyon körültekintően kell megbírálni ezen műtárgyak eredetiségét, jelzi Moró Lajos.

A MAM keretében a BÁV Aukciósházban a közönség kézbe is vehette a szóban forgó fegyvereket, különös tekintettel minden fegyvergyűjtő álmára, az eredeti "Madonnás szablyára". A Madonnás szablyát Mária Terézia magyar huszár tisztjei viselték. A kb. 4-5 cm széles, egyedi magyar szablyán Szűz Mária, kettős kereszt, és Magyarországot éltető latin felirat látható. Egy kifejezetten szép barokk tárgyról van szó, mely ötvös tárgyként is gyönyörű, és rendkívül keresett, magyarázza a szakértő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár