7 végzetes pillanat

Helyreállítják a kárpátaljai faúsztatási múzeumot

2008. június 3. 09:02

Még az idén elkezdődik az árvizek által megrongált Kárpátaljai Erdészeti és Faúsztatási Múzeum helyreállítása Ökörmező (Mizshirja) környékén.

A kárpátaljai tutajosok életét, használati tárgyait, a faúsztatás kellékeit és korabeli dokumentumokat bemutató, Európában egyedülálló múzeum helyreállítását politikusok és üzletemberek adakozásából kezdik el.

Fotó: Kárpátinfó
A létesítmény nagyobb részét a hozzá tartozó gát- és zsiliprendszerrel együtt az 1998-as és 2001-es árvíz tette tönkre. Mivel az 1972-ben megnyitott múzeumot annak ellenére sokan keresik fel évről évre, hogy csak egyes részei maradtak meg, a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal úgy döntött, kezdeményezi a helyreállítását.

A megyei hatóság a múzeum restaurálása céljából kulturális alapítványt hozott létre, és adakozásra szólította fel a kárpátaljai üzletembereket. Az első jelentősebb összeget a régió egyik legtehetősebb vállalkozója, Viktor Baloga, az ukrán államelnöki hivatal vezetője, korábbi kárpátaljai kormányzó ajánlotta fel.

A múzeum és a 19. században a Csorna Rika folyón épült gát-, valamint zsiliprendszer helyreállítása előzetes számítások szerint összesen 12 millió hrivnyába (kb. 390 millió Ft) kerül majd.

A ruszin faúsztatók eredetileg a mostani múzeum helyén építették a hegyi folyók sebes sodrásának ellenálló kisebb tutajokat. Majd a Tisza síkvidéki szakaszán, Tiszaújlak és Csetfalva környékén többnyire három hegyi tutajból egy nagyot állítottak össze, s így úsztatták le a fát sokszor egészen Szegedig, sőt távolabbra is. Az 1800-as évek végéig, a vasút megépítéséig a tutajokon sót, gyümölcsöket és egyéb rakományt is szállítottak a Tisza menti települések piacaira.

(Múlt-kor/MTI)
2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!