2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

A bencések közelmúltjának kutatása

2007. augusztus 16. 13:37 Várszegi Asztrik

A Pannonhalmi Szent Benedek Rend helye és szerepe a 20. század második felének katolikus egyházában, majd a megmaradó négy szerzetesrend sorában. Láttatni kell, hogy szellemi ereje, létszáma, intézményrendszere révén milyen súllyal volt és maradt jelen a történeti változások közepette a magyar társadalomban és az egyházban.

Érzékeltetni szeretném a váltás, 1945-1950 közötti veszteségeit, aztán a túlélésre történő berendezkedést, a megcsonkított bencés közösség és megmaradt intézményei küzdelmeit és kihívásokat. Külön kell tárgyalnunk Pannonhalmát, mint a katolikus egyházi reakció központját, amelyet igazában véve halálra ítélt a hatalom és hogy ennek érdekében a tőle telhetőt el is követte a bencések ellenében. A hagyományos források rövid ismertetése és az állambiztonsági anyag fellelhetőségének felsorolása.

Minden hagyományos történeti, egyház-, és szerzetestörténeti módszer alkalmas a szerzetesközösség életének (szerzetesteológia), intézménytörténetének (kolostor, iskola, gazdaság) bemutatására és ezeket alkalmaznunk is kell. Elengedhetetlen azonban a hagyományos források mellett a kommunista diktatúra intézményei alapos ismerete (állambiztonsági szervek, Állami Egyházügyi Hivatal). Fontos ezek módszerei ismerete, annak érdekében, hogy megragadható és bemutatható legyen a hatalom eljárásmódja, adminisztratív és lélektani eszközei, amellyel ideológiája érdekében, testületi (párt)határozatai mentén befolyásolták, akadályozták, tették lehetővé, vagy lehetetlenné az intézményeken belüli folyamatokat.

A kutatónak szüksége van a csoportdinamika, általában a lélektan alapos ismeretére is. Csupán egy példa, e korszak a rend éléről eltávolítandó főapátján, Legányi Norberten `kísérletezték ki` az `izoláció módszerét`, amit később a nyomozók főiskoláján jegyzetként tanítottak: Geréb Sándor r. alezredes: A klerikális reakció aknamunkájának formái, és módszerei, az operatív elhárítás elvei, feladatai, alapvető módszerei., 1969 Bp., BM. Központi Tiszti Iskola, Rendőrtiszti Akadémia, Politikai Nyomozó Tanszék.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár