2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szent Iván éjszakája

2006. június 23. 18:40 Szecsey István

Múzeumok éjszakája

Mikor az ünnep már más formát nyert, de hordozta még régi tartalmát is, változott a megrendezése, ám az intenzitásából semmit sem veszített. Az öreg tűzrakók (akiknek feladata a szentiván-éji tüzek megrakása volt), ezután, ha kérdezték őket, nem rituális-termékenységi okokból, hanem a szórakoztatás végett rakták tüzeiket. A népszokások viszont túlélték az egyes korokat, népeket, egyházakat. Ünnepelték városokban és falvakban, fesztiválokon, karneválokon, piactereken, de még az erdőkben és a hegyek tetején is.

A történelem folyamán nem kevés újpogány szekta-rendszer és irányzat próbálta kisajátítani magának ezeket az ősi időpontokat. Jó pár helyen még ma s megülik- bár a legtöbbször csak a formai részeit tartják meg. Akár Európában, akár az Egyesült Államokban, de nemzeti ünnepeken is lobog a tűz Svédországtól Angliáig. Druidának öltözött férfiak és nők százai várják a napfelkeltét Stonehenge kövei mellett, és a népszokások ma is erősen élnek tovább. A fesztiválok legnagyobbikát Indianapolisban rendezik minden év június 26-án, s ez az idén sem lesz másként.

De megünneplik Szentivánéjt Magyarországon is, idén is. Pár évvel ezelőtt nálunk is divatba jött a nagyszabású "Szent Iván éj őrület", ám most a néhány helyen megrendezett tradicionális tűzrakás mellett kulturális fesztiválon ünnepelhetünk. Méghozzá nem is akármilyen kulturális fesztiválon, hiszen a nyugati országokhoz hasonlóan nálunk is megrendezik a Múzeumok Éjszakáját. Ez Európa nyugati felében már hosszú ideje örvend nagy népszerűségnek, nálunk az ötlet 2001-ben született meg a Néprajzi Múzeumban az Időképek kiállítás során.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár