2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Terror civilek ellen

2002. december 16. 10:57

Amikor 1945 március 12-én a tizennégy éves Leon Kolberg előmászott a német Swinemuende üdülővárosában lévő bunkerből, a halottak városában találta magát.

A hat héttel a német fegyverletétel előtt lezajlott szövetséges bombatámadás következményeit és a civil lakosság háború alatti szenvedéseit megdöbbentő részletekkel mutatja be egy új német könyv, melyet a Bild című német bulvárlap folytatásokban közöl.

Jörg Friedrich német történész új könyvében (Der Brand. Deutschland im Bombenkrieg 1940-1945. Propyläen Verlag, 2002.) a mintegy ezer német város elleni angolszász légitámadás morális voltát kérdőjelezi meg. A Swinemuende elleni háromnegyed órás bombázás után 1500 német katona holttestét azonosították és temették el. A 23 ezer halott többsége az előrenyomuló szovjet hadsereg elől menekült civil volt. „Ez a második világháború egyik legnagyobb mészárlása” – mondta el Friedrich a német DPA hírügynökségnek. „Vajon megérdemelték-e a gyerekek a halált? És a nők?”

A brit sajtó képviselői máris hevesen tiltakoznak a szövetséges haderőket erkölcstelennek beállító könyv miatt és a német szerzőt „veszélyes revizionistának” titulálják. A londoni Daily Mail című napilapban megszólaló Correlli Barnett katonai szakértő Friedrich könyvét olyan történelmi példázatnak tartja, mely Adolf Hitler bűneit igyekszik igazolni.

A Guardian állandó szerzője, Ian Buruma képtelenségnek tartja Barnett véleményét; szerinte Friedrich hatvannyolcas provokátor, aki egy évtizedes kutató munka után most elérkezettnek látja az időt arra, hogy a németek bűnei után a német áldozatokról is szó essék.

Friedrich a negyvenes években született generációhoz tartozik, aki magát is úgy jellemzi, mint az idősebb szülői generációt először számonkérő fiak egyikét: „Azt kérdeztük: ’Mi történet a háborúban? Hol voltatok 1941-ben mikor az első zsidót deportálták? Kik írtak a náci lapokban?’” Korábbi kutatásait a háborús bűnösök nürnbergi periratai között végezte, legutóbb azonban a Drezdát és Hamburgot lebombázó valamint a Kölnt, Kasselt és Würtzburgot a földdel egyenlővé tevő amerikai és brit szövetségesek iratait tárta fel.

A történészeket mindig is megosztotta a kérdés, hogy az angolok által szétbombázott német városok valamint a pokoli körülmények között elégett, megfulladt 700 ezer civil (köztük 75 ezer gyerek) áldozat valójában a náci háborús gépezetet megfojtó vagy inkább a német lakosságot a hátországban demoralizáló igyekezetnek lett a következménye.

Számosan érvelnek amellett, hogy az amerikai és brit légierő Rotterdam, Varsó, London és Coventry lebombázását kívánta megtorolni. Friedrich azonban nem száll velük vitába: „Nem érdekel, hogy kinek a hibájáról van szó, csak a tényekkel szeretnék elszámolni.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár