2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Egyiptom: a titkos kamrák feltárulnak

2002. szeptember 7. 03:00

4500 éven keresztül egy mészkőből készült ajtó zárta el a mindeddig felfedezetlen folyosót a kheopszi Nagy Piramis déli aknájában, az ókori világ egyetlen megmaradt csodájában. Most a National Geographic és a világ két kiemelkedő régésze - egy két órás különkiadás keretében - elviszi a nézőket a Nagy Piramis szívébe.

Titkok és rejtélyek

Dr. Záhi Havvász a National Geographic egyik kutatója, az ókor egyik legavatottabb ismerőjeként a Gizai piramisoknál végzett feltárások vezető archeológusa. Dr. Lehner az Óbirodalom szakértőjeként segíti a kutatást. Kettejük közös munkája próbál fényt deríteni a történelem egyik legnagyobb rejtélyére: hogyan és kik építették a világ hét ókori csodájából egyedüliként fennmaradt Gizai Piramisokat?

Először megtudhatjuk, mi rejtőzik a titokzatos kőtömb mögött, mely a nagy piramis királynői termeit zárja el a külvilágtól. A technika legújabb vívmányainak, a különleges érzékenységű kameráknak, a világ legkisebb földalatti radar-antennájának köszönhetően beleshetünk az ajtó mögé. Olyan mélyre hatolhatunk, mint 4500 éve senki más! A filmben háromdimenziós grafikák segítségével reprodukálják a Gizai-fennsík kialakulását, a nagy piramis és a Szfinx építését. A nézők így szemtanúi lehetnek, amint 20.000 piramisépítő a helyére tesz több mint 2 millió kőtömböt, amelyeknek súlya egyenként akár a 40 tonnát is meghaladja. Vajon hogy sikerült úgy megépíteniük ezeket a 140 méter magas és 230 méter széles monstrumokat, hogy évezredek elteltével még mindig a helyükön állnak?

A sivatag homokja évszázadokon át rejtette előlünk a piramisok építőinek kilétét – földi maradványaikat, otthonaikat, műhelyeiket, utcáikat és kikötőiket. Ez a világraszóló felfedezés azonban egy olyan metropoliszra derít fényt, melyben több mint 20 ezer piramis építő élt és halt meg. A régészek ennek köszönhetően pontos képet kapnak azokról a férfiakról, nőkről és talán gyerekekről, akik ennek a nagyszabású munkának, a piramisok építésének szentelték életüket.

A dolgozók temetőjében hatalmas felfedezést tettek: az ősi sírban megtalálták Egyiptom legidősebb sértetlen szarkofágját, amelybe belevésték tulajdonosának foglalkozását. Eszerint ő a Közigazgatási Terület Felügyelője volt. A műsor nézői nem csupán azt láthatják meg, mi rejtőzik a kőtömbök mögött, hanem szemtanúi lehetnek annak is, ahogy 4500 év eltelte után felnyitják a mészkőből készült szarkofágot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár