2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 arcpirító adónem a brit történelemből – a gyufaadótól a tudásadóig

2019. február 26. 19:47 Múlt-kor

A szelektív alkalmazási adó (1964)

Az adó nem csupán a hadakozásra, jóléti intézkedésekre, a közrend fenntartására vagy az adminisztrációra való pénzgyűjtést szolgálhatja – éppenséggel lehet a társadalomformálás eszköze is. Ennek egy szélsőséges példája volt a 19. század végén a kunyhóadó, az 1960-as években pedig a „szelektív alkalmazási adó”.

Az 1960-as évekre egyre szélesebb körű volt Nagy-Britanniában az aggodalom amiatt, hogy az ország gazdasági növekedése elmaradóban volt európai szomszédaihoz, valamint Japánhoz képest. Válaszul a nemrég alakult munkáspárti kormány 1964-ben előállt egy tervvel arra, hogyan lehetne a gazdasági növekedés ütemét évi öt százalékra emelni.

A kormány gazdasági tanácsadója, Nicholas Kaldor szerint a gazdasági növekedés lassulásának egyik legfőbb oka az volt, hogy az ország átesett egy nagy strukturális változáson a munkahelyek átvándorlásával a földekről az iparba. Az ipar termelőképessége növelhető volt, azonban a szolgáltató szektorban ez nem volt lehetséges. Továbbá a különféle termékeket a még a második világháború alatt bevezetett „vásárlási adó” fedte le, míg a szolgáltatások nem voltak adóztatva, miközben a lakossági költés egyre nagyobb részét tették ki.

Kaldor megoldása erre az volt, hogy az emberek szolgáltatószektorban való alkalmazását kell adóztatni. Az adó 1966-ban lépett életbe, célja pedig az volt, hogy azáltal, hogy akadályozza a munkaerő nagy mértékű átáramlását az iparból a szolgáltatószektorba, versenyképesebbé teszi az ipart. A Munkáspárt politikusainak legjobb érve az új adó mellett az volt, hogy legalább nem általános forgalmi adót vezettek be, ezt ugyanis kimondottan a szegényeket aránytalanul terhelő dolognak látták. A konzervatívok azzal támadták a „szelektív alkalmazási adót” hogy a Munkáspárt nyilvánvalóan „röhejesen régimódi felfogással bír a gazdaság felépítéséről”. Az adót 1972-ben kivezették, helyére pedig az áfa jött, ami markáns elmozdulást jelentett az 1842 óta tartó, jellemzően a bevételeket közvetlenül adóztató brit adópolitikától.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
II. Jakab (kép forrása: historicmysteries.com)III. Vilmos és II. Mária (kép forrása: rosi.org.uk)Kép forrása: amusingplanet.comWilliam Pitt miniszterelnök (kép forrása: conservativehistory.blogspot.com)Londoni utcakép 1814-ből (kép forrása: thesocialhistorian.com)A Szegény Ember Őrzője egyik száma (kép forrása: ebay.com)A Gabonatörvény-Ellenes Liga egy 1846-os gyűlése (kép forrása: Wikimedia Commons)Egy fennmaradt doboz Bryant and May gyufa (kép forrása: Flickr)Brit katonák küzdelme a zulukkal (kép forrása: Wikimedia Commons)Nicholas Kaldor (kép forrása: construyendounanuevavenezuela.blogspot.com)Margaret Thatcher (kép forrása: windsorstar.com)John Major (kép forrása: CNN)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár