Újra régi fényében csillog Báthory István krakkói szarkofágja

2016. január 15. 17:35 MTI

Kilenc hónapig tartó restaurálás után visszatért pénteken Krakkóba Báthory István erdélyi fejedelem, lengyel király szarkofágja, amelyet újból a királyi vár, a Wawel székesegyházában helyeztek el - számolt be róla Körmendy Adrienne krakkói magyar főkonzul.

Felújították Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király szarkofágját

A szarkofágot kiállították a szentély Vasa-kápolnájában, ahol egy hónapig lesz megtekinthető. A gondosság, amellyel a restaurálási munkálatokat végezték, mutatja, "milyen nagyra értékelik a lengyelek azt a korszakot, amikor a magyar fejedelem ült a lengyel trónon" - mondta a főkonzul. A cinkkoporsót két évvel a fejedelem litvániai Grodnóban 1586-ban bekövetkezett halála után készítette egy gdanski mester. Báthory addig egy fakoporsóban őrzött maradványai az 1588-as waweli dísztemetéskor kerültek a szarkofágba

Az elmúlt hónapokban a restaurátorok 19. század végi dokumentumok alapján felújították a szarkofág díszes cinklemezeit, az alattuk lévő deformálódó faszerkezetet rozsdaálló fémmel helyettesítették. A szarkofág fedelét - a felújított Báthory-címer mellett - a fejedelem portréjának másolata is díszíti. A cinkkoporsó oldalait a négy sarkalatos erényt - az igazságosságot, a mérsékletességet, a bátorságot és a bölcsességet, valamint a vétkeket is jelképező színes domborművek díszítik.

A sziléziai Tychy város egyik műhelyében végzett restaurálás költségeit a waweli hitközség fedezte. A szarkofágot - amely feltételezések szerint már akkor megsérült, amikor az 1588-as dísztemetésre szállították - legutóbb 1931-ben, előtte pedig 1877-ben újították fel. Február második felében a cinkkoporsó visszakerül eredeti helyére, a krakkói székesegyház Báthory-kriptájába. Akkor újból elhelyezik benne azt a rézkoporsót, amely a fejedelem földi maradványait őrzi. A szarkofág azután is megtekinthető lesz, de már csak egyik oldala lesz látható.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma